csütörtök, július 18, 2019
Civil Hírügynökség

Önmagát ellátó passzív ház épül Kisvárdán

passzivhaz2-180816

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-5.2.5 – Közel nulla energiaigényű épületek létesítése mintaprojekt jelleggel felhívása keretében a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és az Alkossunk Várost Alapítvány konzorciuma KEHOP-5.2.5-16-2016-00003 “Közel nulla energiaigényű épület létesítése mintaprojekt jelleggel Kisvárdán” című projektje 500 millió forint támogatásban részesült.

A jelen fejlesztés keretében kialakítandó épület alkalmas lesz 35 fő elszállásolására, és rendelkezik majd oktatási és közösségi célra kialakított helyiséggel is. A lakóegységek keletre tájoltak, illetve a természetes fény biztosítása is megoldott. Az épületben 9 lakóegység kerül kialakításra önálló vizesblokkal. Az épület nemcsak külső, hanem belső megjelenésével vonzó, természetközeli benyomást kelti.

Az ide látogatóknak lesz lehetősége a folyamatos rehabilitáció alatt álló Rétközi-tó növény és állatvilágát megcsodálni és a környéken túrázni, egyéb szabadtéri tevékenységet végezni. A “hobbit ház” egyben egy “iskola” is, mert alternatív módon tanító jelleggel rendelkezik. Az épület a bemutató termein keresztül ismerteti a tó élővilágát illetve a rehabilitációját. A fontos szempont volt, hogy egy, a természeti környezetbe illeszkedő, egy önmagát ellátó passzív házként működjön az épület.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

Forrás: Alkossunk Várost Alapítvány

Friss műsorok

Comments are closed.