vasárnap, május 26, 2019
Civil Hírügynökség

Önkéntességért Díj 2018.

onkentesKozpAlap-180110

Az Önkéntes Központ Alapítvány az önkéntesség terén 2017. szeptember 1. és 2018. augusztus 31. között kimagasló teljesítményt nyújtó magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények és vállalatok pályázatait várja.

2018-ban jubileumi 10. alkalommal kerül kiírásra az Önkéntességért Díj pályázat. Az Önkéntes Központ Alapítvány az önkéntesség terén 2017. szeptember 1. és 2018. augusztus 31. között kimagasló teljesítményt nyújtó magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények és vállalatok pályázatait várja.

Az elmúlt évek során a több száz pályázatot 45 díjjal jutalmazta a zsűri. A kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az állami – önkormányzati fenntartású intézményekig, egyre többen ismerték fel, az önkéntes programokban rejlő lehetőségeket és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatását.

Mindezek mellett évről-évre nő azon vállalatok száma, melyek fizikai munka vagy szaktudás biztosításával vállalati önkéntes programokat valósítanak meg. A nem mindennapi erőfeszítések elismerésére az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) a 2018. évben tizedik alkalommal hirdeti meg az „Önkéntességért Díj” pályázatot.

Az ÖKA alapvető célja 2009 óta a díjak odaítélésével, hogy sokak számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, illetve a nyertesek bemutatásával az önkéntesség társadalmi megítélését kedvező irányba mozdítsa. Tapasztalataink szerint folyamatosan javul az önkéntesség elismertsége és növekszik az önkéntesek száma. Egyre többen érzik az önkéntes tevékenység jótékony személyiségformáló hatását, a bekapcsolódás révén pedig értékes kapcsolatokat építenek ki és tapasztalatokat szereznek.

2018-ban az alábbi 6 kategóriában lehet benyújtani pályázatokat:
1. Az Év önkéntese (magánszemélyeknek)
2. Az Év Civil szervezeti önkéntes programja (alapítványok, egyesületek)
3. Az Év Közintézményi önkéntes programja (állami, önkormányzati fenntartású intézményeknek)
4. Az Év vállalati önkéntes programja (cégeknek)
5. Az Év Pro Bono kezdeményezése (cégeknek) (pro bono, szakértelem átadáson alapuló önkéntes programot működtető cégnek)
6. Az Év Közösségi Kezdeményezése (közönségdíj) (Olyan helyi kisebb szervezetek vagy helyi közösségek számára, amelyek saját közvetlen környezetükben végeznek kiemelkedő tevékenységet önkéntesekkel.) Ezt közönségdíj formájában adjuk ki, melyre online formában a Facebookon létrehozott oldalon keresztül várjuk majd a szavazatokat 2018. október 15. és november 5. között.

A beérkező pályázatokat két szakmai zsűri fogja elbírálni. Az egyik zsűri felel az Év önkéntese és az Év Közintézményi illetve Civil szervezeti önkéntes programja díj elbírálásáért, míg egy vállalati szakemberekből álló zsűri értékeli az Év vállalati önkéntes programja és az Év pro bono kezdeményezése pályázatokat.

Zsűritagok:
Civil szervezeteknek, intézményeknek és magánszemélyeknek kiírt pályázatok elbírálása:
• dr. Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumi tagja
• Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója
• Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese
• Dr. Tóbiás László, a Károli Gáspár Református Egyetem docense
• Kovács Edit, Közösségfejlesztők Egyesülete (KÖFE) elnöke
• Szokoli Erzsébet, KRE SZMDI oktatója, Szenior önkéntes programok elindítója

Vállalatok számára kiírt pályázatok elbírálására:
• dr. Janka Mária, az E-ON Hungária személyzeti és szervezeti igazgatója
• Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley Magyarország ügyvezető igazgatója
• Hegedűs László, a BlackRock Magyarország HR igazgatója (ÖKA kuratóriumi elnöke)
• Cs. Tóth Marianna, a Budapest Bank kommunikációs vezetője
• R.Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország Zrt. HR igazgatója

Az adatlapok, a pályázati kiírás és szabályzat elérhetőek az www.onkentessegertdij.hu oldalon. A jelöléseket és pályázatokat 2018. október 01-ig lehet a dij@onkentes.hu e-mail címre „Önkéntességért Díj jelölés” jeligére elküldeni.

 

Forrás: nonprofit.hu

Friss műsorok

Comments are closed.