péntek, szeptember 21, 2018
Civil Hírügynökség

Öko napközi a városban

okonapkozi-170727

Idén nyáron Miskolcon, az Ökológiai Intézet Alapítvány napközijébe azokat az általános iskolásokat várják, akiknek nincs alkalmuk, kedvük augusztusban elutazni, vagy a szülők szabadsága már nem teszi lehetővé újabb családi programok szervezését hét közben. 8 és 14 év közötti gyermekek számára érdekes, hasznos programokat kínálnak a szünidőben.

A „világvégét elnapoljuk”, ehelyett megmutatjuk, hogyan lehetünk felelős Földlakók egy nagyvárosban is. Alternatív, kiscsoportos foglalkozásokat szervezünk az Öko-Kuckóban, udvarunkban, városunk terein, parkjaiban. Megmutatjuk Miskolc sokszínűségét, természeti és kulturális értékeit. Beltéri és kültéri felfedező, kreatív foglalkozások keretében a gyermekek (kiscsoportokban) forgószínpadszerűen haladnak végig természettudományos, a néprajzi és a konyhai szakmai napokon, kirándulásokon. Időjárástól függően közösségi, ökológiai játékokat, természetes alapanyagokkal foglalkozásokat szervezünk számukra.

Időpont: 2017. augusztus 7-11.
Szervező: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, 3525 Miskolc, Kossuth utca 13.,

Munkanapokon 8,00-16,00 óra között (felügyelet fél órával előtte és utána biztosítva)
Hozzájárulási díj: 10.000 Ft

A kínálatból (új útvonalakkal és tevékenységekkel bővítve):
• Legyen rá energiánk!: Energiatakarékos eszközök, napelemes játékok, napkollektor készítése. Banán turmix tekerése és játék az energiabringákkal…
• Alternatív programok: Elme-Háza / kiszabadulós játék, Tini konyha (egészséges, praktikák éhenhalás veszélye esetén)
• Talaj – Élet – Élelem: játszva megismerjük, és játszva alkotunk talajfestékekkel, festőnövényekkel.
• Csavargás a nagyvárosban: Kincskeresés, Avasi Arborétum
• Konyha-, balkon-, kiskertészet: csíráztatunk, növényeket ápolunk, de feljutunk egy belvárosi zöld tetőre is
• Avasi barangolás: Avas-hegyi körpanoráma, a Szinva-völgyet övező kertségek felfedezése. Herman Ottó nyomában: Szeleta kultúra, régészet…
• Mindennapi szemétségeinek: te szemetelsz, ő elszállítja, minket ellep a szemét. A megelőzéstől a hasznosításig
• Kézműves foglalkozás: vizes nemezelés / paticsolás
• Természetismereti játékok vízzel, kővel, fával… közösségben
• Barangolás a komposzt kertben; tábortűzrakás, gyújtás, közös sütés…

Amit biztosítunk: éttermi meleg ebéd, naponta friss gyümölcs, uzsonna, friss herbák és üdítő italok, foglalkozásokhoz szükséges anyagok, szerszámok.

A tábor létszáma: 10 főtől indul, maximális létszám 15 fő

Jelentkezés: fnzs@ecolinst.hu
További információk: 706002852

2016. évi öko-napközi összefoglalója: https://www.facebook.com/pg/OkologiaiIntezetAlapitvany/photos/?tab=album&album_id=1404292169586007

 

Forrás: facebook.com

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.