csütörtök, április 19, 2018
Civil Hírügynökség

Ők nem regisztrálnak

civilTorv-170712

Az Autonómia Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány, a Jogriporter Alapítvány és az Ökotárs Alapítvány nem tesz eleget a jogsértő “külföldről támogatott szervezetekről” szóló civil törvény előírásainak, nem veszi magára a bélyeget, ily módon is küzd a hangulatkeltést célzó intézkedés hatályon kívül helyezéséért.

Legkésőbb június 12-ig kellett regisztrálniuk azoknak a civil szervezeteknek, amelyek idén már külföldi támogatást is kaptak munkájukhoz. A civil szervezetek ellehetetlenítését célzó törvény alapján azt is fel kellene tüntetniük honlapjukon, hogy “külföldről támogatott szervezetek”. Az Autonómia Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány, a Jogriporter Alapítvány, valamint az Ökotárs Alapítvány ennek a regisztrációnak nem tesz eleget, közölte a négy szervezet.

A négy civil szervezet szerint ez a törvény is egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek alapjaiban veszélyeztetik a magyar demokráciát. A törvényt a civilellenes kormányzati propaganda össztüzében szavazták meg, társadalmi egyeztetés nélkül, széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére, ráadásul csak a kormányzó párt támogatásával. A Norvég Civil Támogatási Alap elleni támadásokkal négy éve kezdődött intézkedések és a kormánykommunikáció célja a független civilek karanténba zárása, megfélemlítése azért, hogy ne szóljanak bele a közügyekbe, és ne nyilvánítsanak véleményt a parlamenti vagy önkormányzati döntésekről.

A hatályos törvényeknek megfelelve a civil szervezetek átláthatóan működnek, eddig is elérhetővé tették honlapjukon, hogy milyen forrásokból gazdálkodnak, ez bárki számára most is látható, így a fenti alapítványok szerint a “külföldről támogatott szervezetekről” szóló törvény lényegében nem más, mint megkülönböztetés, és nem állná ki az alkotmányosság próbáját sem. A négy szervezet ezért más civilekkel együtt, velük összefogva keresi a létező jogorvoslati formákat.

A civilellenes törvény nemcsak azokat a hosszú évek óta hivatásszerűen működő, nagyobb és stabil szervezeti háttérrel rendelkező szervezeteket próbálja ellehetetleníteni, amelyeket közvetlenül érint, de bénítólag hat országszerte azokra a kisebb vidéki, helyiek által életre hívott kezdeményezésekre is, amelyek célja, hogy az állampolgárok hallassák a hangjukat, részt vegyenek a közéletben, és maguk alakítsák saját és közösségük sorsát. A civilellenes intézkedések miatt még fontosabb, hogy ezek a közösségek, amelyek sok esetben kiszolgáltatottak a helyi hatalmi viszonyoknak, támogatást kapjanak ahhoz, hogy megőrizzék az önmagukért való kiállásba, az önszerveződésbe és demokratikus jogaik gyakorlásába vetett hitet; és a megszűnés miatt érzett félelmük ellenére továbbra is kifejezzék véleményüket a helyi és országos intézkedésekkel kapcsolatban.

A megbélyegzés ellen kiálló négy szervezet számos kezdeményezés megszületésében és megerősödésében segédkezett, és szerte az országban különféle fejlesztő munkákban vett részt, ezért felelősségüknek és erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy kiálljanak a civil szféra egészét megbélyegző, és a demokrácia szellemiségével szembemenő törvény ellen.

 

Forrás: Civil Kollégium Alapítvány

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.