csütörtök, április 25, 2019
Civil Hírügynökség

Nyílt nap lesz az Országházban

2018-01-03 Esemény, Hírfolyam
orszaghaz-180102

Nagy érdeklődésre számítanak a szervezők a január 6-i, szombati nyílt napon az Országházban. A Szent Korona visszaszolgáltatásának 40. évfordulója alkalmából rendezik meg a programot. A koronát jelvényeivel együtt 1978. január 6-án szolgáltatta vissza az Egyesült Államok Magyarországnak. Az ékszereket az ezredfordulóig a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében állították ki.

Az érdeklődők 10 és 15 óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A látogatók az Alkotmány utca felől közelíthetik meg az Országházat.

A rendezvény alatt – 8 és 16 óra között – a megszokott rendben vezetett Országház-látogató csoportok is indulnak a látogatóközpontból. Az Országgyűlési Múzeum “A magyar törvényhozás ezer éve” című állandó kiállítása 9 és 17 óra között tekinthető meg. A Kőtár és az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás téli üzemszünet miatt nem látogatható.

Az Országgyűlés Sajtóirodája által küldött háttéranyagban felidézik, hogy a koronát jelvényeivel együtt 1978. január 6-án szolgáltatta vissza az Egyesült Államok Magyarországnak. Az ékszereket az ezredfordulóig a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében állították ki.

A koronát a jogarral, az országalmával és a karddal együtt 2000. január 1-jén az Országház kupolacsarnokába szállították át. A koronázási palást a Magyar Nemzeti Múzeumban maradt speciális tárolási igénye miatt. A Honvéd Koronaőrség 2011. május 30-án tette le esküjét és vette át a Szent Korona őrzését.

 

Forrás: ridikul.hu

Friss műsorok

Comments are closed.