szerda, július 17, 2019
Civil Hírügynökség

Nyílt nap az egyetemen fogyatékossággal élő diákoknak

ELTEBolcseszettudKar-190116

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem számos szolgáltatást nyújt a sajátos nevelési igényű (fogyatékossággal élő) tanulók számára. Mindezekkel megismerkedhetnek az egyetem iránt érdeklődő középiskolások, tanáraik és szüleik január 25-én.

Az egyetemen – az országban egyedülálló módon – szakemberekből, gyógypedagógusokból, szociális gondozóból és informatikusból álló központ segíti a speciális szükségletű hallgatók tanulását, fejlődését.

A Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) feladatai és szolgáltatásai:
– Minden regisztrált hallgatónak lehetősége van személyi segítőt kérni.
– Lehetőséget biztosítanak a központban speciális eszközök kölcsönzésére, melyek a tanulást, információ-feldolgozást, egyenlő esélyű hozzáférést segítik.
– Informatikai, technikai segítséget nyújtanak minden speciális szükségletű hallgatónak.

Szolgáltatások, melyekkel a speciális szükségletű hallgatókat közvetlenül támogatják:

Autizmus spektrum zavarban/Asperger szindrómában érintett hallgatók számára a sajátos információ-feldolgozási stílusból adódó eltérések, nehézségek kezelésében igyekszenek segítségre lenni a számukra értelmezhető, áttekinthető információk nyújtása által. Elsősorban az adminisztratív teendők, ügyintézés területén tantárgyfelvétel, vizsgajelentkezés, kérvények benyújtása esetén. A mindennapi életük tervezését és szervezését segítő stratégiákat, módszereket tanítanak. Egy másik fontos tevékenység a szociális-kommunikációs készségfejlesztés. Az egyéni készségfejlesztés és tanácsadás mellett csoportot is szerveznek, melynek célja a szociális-kommunikációs készségfejlesztésen túl, hogy közelebb hozza a hasonló nehézséggel küzdő és hasonló érdeklődési körrel rendelkező hallgatókat egymáshoz.

A tanulási zavarban (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia és ADHD) érintett hallgatók számára specifikus írás-olvasási-számolási, vagy figyelmi nehézségekből fakadó eltérő tanulási stílushoz igazodó tanulási tanácsadást és készségfejlesztést, az időbeosztásban, egyetemi szervezési feladatokban való segítséget nyújtanak. A hallgatótársakon keresztül jegyzetelő szolgáltatást, egyénre szabott és kiscsoportos tanulásmódszertani tréninget biztosítanak. A hatékony stressz-kezelés érdekében relaxációs technikákat tanítanak.

Látássérült hallgatók számára útvonaltanítást végeznek. Igény esetén adaptálják a szükséges tananyagokat, digitalizálják a tankönyveket, illetve a tananyagok vizuális elemeit leírással, vagy domborítással teszik hozzáférhetővé. Segítséget nyújtanak a gyakorlatok teljesítéséhez nélkülözhetetlen szemléltető eszközök elkészítésében, prezentációk és előadások megtartásához szükséges ppt-k, vizuális elemek, képanyagok összeállításában és formázásában.

Mozgáskorlátozott hallgatóik számára segítenek az akadálymentes útvonalak megtanításában, a személyi higiéniás feladatokhoz szociális gondozót, a tanuláshoz személyi segítőt vagy jegyzetelőt biztosítanak számukra.

Hallássérült hallgatók számára tanulási tanácsadást, a szövegértés, a kifejezőkészség, kommunikáció fejlesztését, hallásfejlesztést, kiejtésjavítást, az órai jegyzeteléshez jegyzetelőképzést végzett hallgatókat, a vizsgákhoz pedig jeltolmácsot biztosítanak. Ezen kívül igény esetén tananyagrészek adaptálását, átdolgozását is elvégezik.

Beszédfogyatékos hallgatók számára logopédiai ellátást nyújtanak.
Január 25-én 15.00-tól Nyílt napot szerveznek az egyetemen, melyre elsősorban a speciális szükségletű (sajátos nevelési igényű), az egyetem iránt érdeklődő középiskolásokat, tanáraikat és szüleiket várják.

A nyílt nap helyszíne: ELTE Bölcsészettudományi Kar
Cím: 1088 Bp., Múzeum krt. 4./A épület mfszt. 47. (Gombocz Zoltán előadóterem)

A helyszín akadálymentes.
Regisztráció: szepesi.magdolna@kancellaria.elte.hu
E-mail tárgyába kérjük beírni: regisztráció

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.