szerda, június 26, 2019
Civil Hírügynökség

A nyelvi jogokról az Emberi Jogok Napja alkalmából

zamenhofEszper-171212

Az Emberi Jogok Napja alkalmából az Eszperantó Világszövetség ismételten hangsúlyozta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában kifejtett alapelvek fontosságát különös tekintettel a szociális igazságosságra és a fenntartható fejlődésre.

Az 1908-ban létrehozott Eszperantó Világszövetség, UEA – az eszperantó nemzetközi nyelv terjesztésére és használatára szolgáló fő világszervezet – alapításától fogva az emberi egyenlőség és egymás világméretű megértése eszméiért dolgozott. Negyven évvel később, 1948-ban, még az Emberi Jogok Nyilatkozának ENSZ által történő elfogadása előtt az UEA alapelvként írta be alapszabályába az emberi jogok tiszteletét. Napjainkban több mint 120 országban igyekszik terjeszteni ezt a szemléletet.

A 2017-es év dr. L. M. Zamenhof, az eszperantó kezdeményezője halálának 100-ik évfordulója. Ő életét az emberi testvériség eszméjének szentelte. Ma az Eszperantó Világszövetség hangsúlyozza az egybeesést Zamenhof szándéka és azon törekvés között, mely az emberi jogok egyetemessé tétele között van. Zamenhof olyan világot akart, amelyben ember az emberhez teljes kölcsönös tisztelettel viszonyul. Ez ma is az Eszperantó Világszövetség, UEA alapvető célja. A világszövetség az emberi jogok védőit arra buzdítja, hogy legyenek tudatában a nyelvi jogoknak és a nyelvi egyenlőség fontosságának az igazságos és békés világ megteremtése érdekében végzett tevékenységük során.

 

Forrás: Kulturális Eszperantó Szövetség

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.