szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

Nyaralás zölden

zoldHotel-180621

Ha nyár, akkor pihenés, ha szabadság, akkor utazás… De vajon egy környezettudatos utazó milyen kérdésekbe ütközhet, ha úgy venné nyakába a világot, hogy közben ne növelje ökológiai lábnyomát?

Tudtad-e, hogy léteznek öko-hotelek? Magyarországon és a nagyvilágban is egyre gyarapodnak az olyan vendéglátóhelyek, amelyek kiemelten figyelnek a környezeti szempontokra, és ez nem csak marketingfogás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) által meghirdetett „Zöld Szálloda” pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet: a vendéglátás és az ökológiai szemlélet jól megfér egymás mellett. Az 1993 óta futó pályázaton eddig már több mint 100 szálloda mérette meg magát. Az indulók száma arról tesz bizonyságot, hogy bennünk, szállóvendégekben egyre nagyobb igény mutatkozik a „zöld nyaralásra”, és a hotelek igyekeznek tartani ezzel a lépést.

A fenntarthatóság három alappillérét (környezet, társadalom, gazdaság) szem előtt tartva végzik tevékenységüket a zöld szállodák. Környezeti szempont például, hogy az épület takarékos az energiával, vízzel, vannak újrahasznosított termékeik, biológiailag lebomló tisztítószereket használnak. Társadalmi felelősséget is vállalhat egy szálloda, ha például munkaadóként támogatja a helyi lakosságot. Gazdasági szempontból pedig előnyös, ha például az éttermében előnybe helyezi a helyi termékeket.
Találhatunk például olyan szállodát, amely eladományozza a használt, de még jó minőségű eszközöket; olyat, ahol megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztatnak; ahol ingyenes úszásoktatásra van lehetőségük a helyi óvodásoknak; ahol a kerti növényzet öntözését külön talajvizes kút biztosítja, és van olyan is, ahol generátoros bicikliket telepítettek a wellness részlegen.

Az a hotel, amely sikerrel mérettetik meg a pályázaton, két évre nyeri el a Zöld Szálloda embléma viselésének jogát. A pályázat során nagy súllyal esik latba az önértékelés, amelynek szempontrendszere magában foglalja például a környezetvédelmi előírások betartását (épített környezet, környezetterhelés, területrendezés, levegőtisztaság-védelem, vízvédelem, hulladékgazdálkodás stb.), de fontos szempont a szálloda szénlábnyoma és energiahatékonysága is.

A jelenleg Zöld Szálloda címmel rendelkező helyek listája ezen az oldalon található: http://www.hah.hu/csr/zold-szalloda/zold-szalloda-palyazat-nyertesei

Zöld nyaralásunk megtervezésénél az úticélon kívül még számos más szempontra is figyelhetünk. Például hogy milyen eszközzel utazunk, és milyen programokon veszünk részt nyaralás közben. Ha a távolság és a lehetőségeink engedik, kerüljük a nagy ökológiai lábnyomot hagyó utazási eszközöket, mint a repülőt és az autót. Válasszuk a tömegközlekedést, keressünk aktív pihenési formákat: túrázás, kerékpározás, evezés.

Csomagoljunk átgondoltan, csak azt vigyük magunkkal, amire valóban szükségünk van, így helyet és energiát spórolhatunk. Kerüljük a felesleges csomagolóanyagok használatát, palackozott víz helyett legyen nálunk újratölthető kulacs. A törékenyebb ételek szállítására használjunk tartósabb dobozokat. Törekedjünk az újrahasználatra.

Takarékoskodjunk az erőforrásokkal, fogyasszunk helyi termékeket. Építsünk kapcsolatokat helyben, használjuk ki, hogy távol vagyunk az otthoniaktól. Nyaralás közben se pazaroljunk, ne vásároljunk felesleges szuveníreket, hanem gyűjtsünk fényképeket és kellemes emlékeket.

Merza Péter

 

Forrás: humusz.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.