szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

NÓRA Támaszpont Klubnapok

NoraKlub-151210

A fogyatékossággal élő gyermeket nevelő nők körében végzett munkaerő-piaci kutatás eredményeiről, és arról a munkavállalásukat segítő módszerről volt szó az első NÓRA Támaszpont Klubnapon, melyet a Motiváció Alapítvány és a JÓL-LÉT Alapítvány közösen dolgozott ki a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati támogatásával.

Az érintett anyák ősszel részt vettek az ország több pontján szervezett képzéseken, melynek során az egyéni érdekérvényesítésben, a közösségi ügyekkel kapcsolatos együttműködésben segítették őket. Velük, a munkáltatókkal és a szakmai szervezetekkel egyeztetve került kidolgozásra az a speciális munkaerő-piaci modellprogram, mely segíti a célcsoport munkavállalását és munkahely-megtartását. A 2014-ben indult NÓRA Támaszpont Programba eddig több százan kapcsolódtak be a kutatásban, fókuszcsoportos beszélgetésekben, képzésen való részvétellel és további igény mutatkozott a rendszeres találkozókra.

“A NÓRA Támaszpont Klub résztvevői megerősítették, mennyire fontos számukra, hogy végre az ő ügyükkel, a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő nők munkavállalási esélyeivel, lehetőségeivel is foglalkozunk. A láthatatlanságból, az egyéni megküzdésekből szerzett közös tapasztalatok, és a közösen megfogalmazott szükségletek, javaslatok segítségével lehet kijutni.

Ezért a NÓRA Támaszpont Klubok minden hónapban, a sérült gyermeket nevelő nők számára fontos témák köré fognak szerveződni – mondta Kánya Kinga szakmai vezető.

További információ: http://www.motivacio.hu/, http://jol-let.com/

Kiadó: Motiváció Alapítvány

Forrás: OS-MTI

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.