vasárnap, november 18, 2018
Civil Hírügynökség

A nők és a futás: már közel 2.000 kitöltés!

LubicsSzilvia_180621

Nagy érdeklődés mellett zajlik a 21 Nő az egészségügyért alapítvány és a Budapest Sport Iroda (BSI) közös kezdeményezése: az első országos kutatást a nők és a futás témában. A kitöltések száma megközelíti a 2000-ret, és folyamatosan emelkedik! Lubics Szilvia hosszútávfutó és ultramaratonista, illetve Ónodi Eszter színésznő is megválaszolta már a kérdéseket.

A kutatás május 27-én, a 23. ALDI Női Futógálán indult, a kérdőív az alább linken elérhető, június 30-ig lehet kitölteni!

http://kerdoivem.hu/kerdoiv/1000808403/

„A kérdőíves kutatásunk azok számára is ösztönzést jelent, akik beszélnek ugyan az egészségről, de még nem szánnak időt magukra. Szeretnénk MINDENKIT arra biztatni, hogy szakítsanak ki a hétköznapokból csak fél órát, és kezdjenek el gyalogolni, futni, mozogni. Örömmel tapasztaljuk a kérdőívünk iránti nagy érdeklődést, azt látjuk, hogy a nők nagyon elkötelezettek tudnak lenni és ez kihat az egész család életére. Mi magunk is kíváncsiak vagyunk, hogy az értékelés milyen eredményeket hoz, természetesen mindenről részletesen beszámolunk” – fogalmazott Kertész Éva, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány ügyvezetője.

A Budapest Sport Iroda (BSI) is éppen a téma aktualitása miatt karolta fel a kezdeményezést. A BSI adatai is azt tükrözik, hogy az az utóbbi 10 évben – kortól függetlenül – egyre több magyar nő választja a feltöltődésre, kikapcsolódásra, illetve inspirálódásra a futást, mint egyszerű, egészséges és sportos megoldást. Nem a távok hossza, vagy a percekben mérhető teljesítmény a mérvadó, hanem a futás nyújtotta élmény a legfontosabb. Ezt támasztja alá a május 23-i ALDI Női Futógála sikere is, amelyen közel 8300 hölgy rajtolt!

„Kijelenthetjük, hogy a 21. századi nő a futást választotta. A női sokszínűséghez igazítottuk a távokat is, így mindenki megtalálta a kedvének és a kondíciójának megfelelőt. Évek óta tapasztaljuk, hogy növekszik a női nevezők száma, és ezért is várjuk kíváncsian a kutatás eredményét, hogy megtudjuk ennek a tendenciának a hátterét, az okait. A
női futógálára idén a legidősebb nevező a 80 éves Fodor Albinné volt, aki sokaknak mutatott példát, és vitathatatlanul meghozta a kedvet a mozgáshoz” – összegezte a verseny sikerét Kocsis Árpád, ügyvezető versenyigazgató a BSI részéről.

3+1 érv a futás mellett

1. Közös hobbi, összetartó erő
A mindennapi stressz levezetésre az egyik legjobb megoldás a mozgás, a futás főleg csapatban!
2. Inspiráló energia
Aki egyensúlyban van önmagával, az könnyebben, hatékonyabban nyújt környezetének ösztönzést.
3. Énidő
Mindenkinek jár napi fél óra mozgás, amikor minden kitisztul, és a helyére kerül.

+1. Példamutatás
Adjuk tovább a mozgás, és az élet örömét!

A BSI több mint 30 éve és évente közel 150 ezer futónak nyújt lehetőséget és szakmai támogatást önmaga megmérettetésére, közösségben futásra, a célba érés örömének megélésére és az egészség megőrzésére.

A 21 Nő az egészségügyért alapítója a Hungaropharma Zrt. A civil szervezet híd az egészségügy és a kommunikáció között, célja az egészségtudatosság fejlesztése, a lakosság egészségügyi ismereteinek bővítése a magyar egészségügy 21 női prominens szereplőinek közreműködésével.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.