szombat, június 23, 2018
Civil Hírügynökség

Nem lehet egyszerre két urat szolgálni

patak-170323

A Víz Világnapja arra figyelmeztet, hogy meg kell tanulnunk alkalmazkodni egy változó világhoz, amelyben a tegnap megoldásai már elavultak.

Magyarországon az elmúlt években különös jelentéssel bírt a Víz Világnapja. Egyrészt hazánk még gazdagon bővelkedik édesvízben, másrészt Áder János a víz védelmét tűzte zászlajára, amit aztán az ilyen jeles és fontos alkalmakkor még magasabbra emel. Mindezt egy olyan ország államfőjeként, melynek a XXI. század kihívásait tekintve nélkülözhetetlen természeti erőforrásait a saját kormánya árusítja ki, vagy épp hagyja kihasználatlanul.

A Zöld Válasz Környezetvédelmi Egyesület szerint nem lehet egyszerre két urat szolgálni. A szűkülő erőforrások arra kényszerítik az embereket, hogy a meglévő készletek feletti ellenőrzést megszerezzék, ám ebben a versenyben a multinacionális tőkeérdekeltségek óriási előnnyel indulnak a nemzetállamokkal szemben. Egy felelős magyar kormánynak elsősorban az lenne a feladata, hogy ezeket a természeti kincseket (az energiahordozókat, a vízbázist, a termőföldet) gondozza, és a megőrizze az utókornak.

Ugyanakkor ennek még csak a nyomát sem látjuk. Nem készülünk tudatosan a jövőre: a vízfelhasználás helyett a rezsit csökkentjük, a szélsőséges csapadék mennyiségét nem tudjuk felfogni, és értő kezek helyett gázszerelőkre bízzuk az agráriumot.

Hiába a nagy szavak, a nemzetközi konferenciák, a Kárpát-medence sorsa az év további napjaiban dől el, akkor amikor az Orbán-kormány a multikkal köt szerződést.

 

Forrás: Zöld Válasz Egyesület

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.