vasárnap, május 26, 2019
Civil Hírügynökség

Nem elég a tiltás, intézményrendszeri újjáépítés és több forrás kell a drogügynek

A szakmai szervezetek azt kérik a politikai döntéshozóktól, hogy ne tudják le a designer drogokkal kapcsolatos kötelezettségeiket az új szerek betiltásával – hanem gondoskodjanak a megelőzés, a kezelés és az ártalomcsökkentés intézményeinek újjáépítéséről és forrásainak biztosításáról.

Az addiktológiai ellátórendszer nincs felkészítve a designer szerhasználók tömegeire. Sok szakmai szervezet és intézmény teljes létbizonytalanságban vagy megszűnőben van, holott az új típusú szerek meghatározóak lettek a kábítószerpiacon. A civilek teljes paradigmaváltást sürgetnek a hazai drogpolitikában, és azt követelik, hogy a nemzeti háttérintézmények végezzék a munkájukat.
A nemzeti drogkoordinátor idénre egy milliárd, jövőre másfél milliárd forinttal remél többet a drogügynek, de ígérni nem tud semmit, mondván, nem rajta múlik. A szakemberek szerint a designer drogokkal kapcsolatos problémák egyre fiatalabb generációkat fenyegetnek, ezért szükség lenne a jelenleg hiányzó ifjúsági- és gyermekaddiktológiai intézmények létrehozására. Különös figyelmet kell fordítani a hátrányos helyzetű településekre, ahol a nyomor és kirekesztettség miatt a fiatalok fokozott veszélynek vannak kitéve. Itt elsősorban könnyen elérhető mobil szolgáltatásokra és a helyi közösség intenzív bevonására van szükség, őket a helyi sajátosságokat figyelembe vevő célzott és javallott megelőzési programokkal kell elérni.
Aggasztó, hogy miközben az elmúlt években megduplázódott a hepatitis C fertőzött drogfogyasztók aránya, a tűcsere programok egyre kevesebb embert érnek el. A kormánynak gondoskodnia kell mind a tűcserék, mind a fiatalokat a szórakozóhelyeken megkereső ártalomcsökkentő programok kiterjesztéséről. Mindezen célok csak úgy valósulhatnak meg, ha csökken a területen a szakemberhiány, ehhez nem csak képzésekre és bérfejlesztésre, de arra is szükség van, hogy a kormány konstruktív párbeszédet folytasson a szakmai szervezetekkel. Elfogadhatatlan, hogy a területért felelős döntéshozók rendszeresen elutasítják a szakmai fórumokon való részvételt. Ugyanakkor a drogszakmai ernyőszervezetek által tavaly létrehozott Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület, egy átgondolt és helyzetadekvát drogpolitikai megújulás esetén, továbbra is felajánlja együttműködését. A négy nagy drogszakmai ernyőszervezet (Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, Ártalomcsökkentők Országos Szakmai Egyesülete, Magyar Drogterápiás és Rehabilitációs Intézetek Szövetsége, Magyar Addiktológiai Társaság) találkozóján, a június 11-i Herbál Para c. civil fórumon a szakemberek saját tapasztalataikra épülő, ún. élő jelentést, szubjektív helyzetértékelést készítettek, amelynek írott változatát hamarosan nyilvánosságra hozza. Az óriási civil érdeklődés mellett megtartott konferenciáról készült beszámolónkat itt olvashatják.

Forrás: madaszsz.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.