péntek, június 22, 2018
Civil Hírügynökség

Nem elég a tiltás, intézményrendszeri újjáépítés és több forrás kell a drogügynek

A szakmai szervezetek azt kérik a politikai döntéshozóktól, hogy ne tudják le a designer drogokkal kapcsolatos kötelezettségeiket az új szerek betiltásával – hanem gondoskodjanak a megelőzés, a kezelés és az ártalomcsökkentés intézményeinek újjáépítéséről és forrásainak biztosításáról.

Az addiktológiai ellátórendszer nincs felkészítve a designer szerhasználók tömegeire. Sok szakmai szervezet és intézmény teljes létbizonytalanságban vagy megszűnőben van, holott az új típusú szerek meghatározóak lettek a kábítószerpiacon. A civilek teljes paradigmaváltást sürgetnek a hazai drogpolitikában, és azt követelik, hogy a nemzeti háttérintézmények végezzék a munkájukat.
A nemzeti drogkoordinátor idénre egy milliárd, jövőre másfél milliárd forinttal remél többet a drogügynek, de ígérni nem tud semmit, mondván, nem rajta múlik. A szakemberek szerint a designer drogokkal kapcsolatos problémák egyre fiatalabb generációkat fenyegetnek, ezért szükség lenne a jelenleg hiányzó ifjúsági- és gyermekaddiktológiai intézmények létrehozására. Különös figyelmet kell fordítani a hátrányos helyzetű településekre, ahol a nyomor és kirekesztettség miatt a fiatalok fokozott veszélynek vannak kitéve. Itt elsősorban könnyen elérhető mobil szolgáltatásokra és a helyi közösség intenzív bevonására van szükség, őket a helyi sajátosságokat figyelembe vevő célzott és javallott megelőzési programokkal kell elérni.
Aggasztó, hogy miközben az elmúlt években megduplázódott a hepatitis C fertőzött drogfogyasztók aránya, a tűcsere programok egyre kevesebb embert érnek el. A kormánynak gondoskodnia kell mind a tűcserék, mind a fiatalokat a szórakozóhelyeken megkereső ártalomcsökkentő programok kiterjesztéséről. Mindezen célok csak úgy valósulhatnak meg, ha csökken a területen a szakemberhiány, ehhez nem csak képzésekre és bérfejlesztésre, de arra is szükség van, hogy a kormány konstruktív párbeszédet folytasson a szakmai szervezetekkel. Elfogadhatatlan, hogy a területért felelős döntéshozók rendszeresen elutasítják a szakmai fórumokon való részvételt. Ugyanakkor a drogszakmai ernyőszervezetek által tavaly létrehozott Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület, egy átgondolt és helyzetadekvát drogpolitikai megújulás esetén, továbbra is felajánlja együttműködését. A négy nagy drogszakmai ernyőszervezet (Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, Ártalomcsökkentők Országos Szakmai Egyesülete, Magyar Drogterápiás és Rehabilitációs Intézetek Szövetsége, Magyar Addiktológiai Társaság) találkozóján, a június 11-i Herbál Para c. civil fórumon a szakemberek saját tapasztalataikra épülő, ún. élő jelentést, szubjektív helyzetértékelést készítettek, amelynek írott változatát hamarosan nyilvánosságra hozza. Az óriási civil érdeklődés mellett megtartott konferenciáról készült beszámolónkat itt olvashatják.

Forrás: madaszsz.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.