hétfő, május 21, 2018
Civil Hírügynökség

Nem csonka, csak egyszülős

egyszulo-180123

Magyarországon körülbelül 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő. Az egyszülős családban nevelkedő több mint félmillió gyerek speciális környezetben nő fel, ezért sokszor speciális igényei vannak. Számukra kerestek megoldásokat, hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat a szakemberek a művészetpedagógia módszereivel az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és a Ludwig Múzeum közös szervezésében rendezett konferencián.

„Az egyszülős családok története szinte mindig traumával kezdődik és ez a trauma még fokozottabban érinti a gyerekeket, akik a szülőkkel ellentétben csak elszenvedik ezt a helyzetet. A Mosolygó művészet konferencia kiemelt célcsoportja azok az egyszülős családok, ahol a család annak ellenére – de legtöbbször éppen azért – bomlik fel, mert még nagyobb szükség lenne az együttműködésre: mert a gyerek valamilyen betegséggel, fogyatékossággal él” – vezette fel a programot Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke.

Gyermeket egyedül nevelni nem könnyű feladat. Ám azokra a családokra, ahol sérült gyermek születik, sokszor még nagyobb próbatétel nehezedik, melyet néha nem is bír ki a kapcsolat.

Az „Egyedülálló vagy páratlan?” címet viselő projekt elsősorban ezekre az egyszülős családokra koncentrál. Számukra mutattak be hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat, módszereket a konferencia előadói. A szakemberek a zeneterápia, művészetterápia, a közös alkotás, a mesék és a színek világának, a kreatív játék, a dráma- és múzeumpedagógia széles tárházát vonultatták fel és több évtizedes tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel. A zene pozitív pszichológiai és fiziológiás hatását egy norvég zeneterápiás alapítvány, a „Culture Breaks Borders” mutatta be.

A szakmai konferencián családsegítő, gyermekekkel foglalkozó civil és állami szervezetek képviselői vettek részt, akik a napi gyakorlatba is átültethetik a hazai és külföldi tapasztalatokat. A programsorozat egy tanulmánykötettel zárul majd, amelyek tovább segítik majd a hazai szakemberek munkáját.

A projekt a Norvég Alap 30 ezer eurós támogatásával valósul meg.

Projekt száma: HU01-0006- COOPER-B1-2017
Projektgazda: Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány
Projekt címe: Egyedülálló vagy különleges? Egyszülős családok Magyarországon
Támogatás mértéke: 30.000 EURO

www.eeagrants.org       www.norwaygrants.org        www.egtalap.hu          www.norvegalap.hu

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.