szerda, november 21, 2018
Civil Hírügynökség

Nem csonka, csak egyszülős

egyszulo-180123

Magyarországon körülbelül 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő. Az egyszülős családban nevelkedő több mint félmillió gyerek speciális környezetben nő fel, ezért sokszor speciális igényei vannak. Számukra kerestek megoldásokat, hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat a szakemberek a művészetpedagógia módszereivel az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és a Ludwig Múzeum közös szervezésében rendezett konferencián.

„Az egyszülős családok története szinte mindig traumával kezdődik és ez a trauma még fokozottabban érinti a gyerekeket, akik a szülőkkel ellentétben csak elszenvedik ezt a helyzetet. A Mosolygó művészet konferencia kiemelt célcsoportja azok az egyszülős családok, ahol a család annak ellenére – de legtöbbször éppen azért – bomlik fel, mert még nagyobb szükség lenne az együttműködésre: mert a gyerek valamilyen betegséggel, fogyatékossággal él” – vezette fel a programot Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke.

Gyermeket egyedül nevelni nem könnyű feladat. Ám azokra a családokra, ahol sérült gyermek születik, sokszor még nagyobb próbatétel nehezedik, melyet néha nem is bír ki a kapcsolat.

Az „Egyedülálló vagy páratlan?” címet viselő projekt elsősorban ezekre az egyszülős családokra koncentrál. Számukra mutattak be hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat, módszereket a konferencia előadói. A szakemberek a zeneterápia, művészetterápia, a közös alkotás, a mesék és a színek világának, a kreatív játék, a dráma- és múzeumpedagógia széles tárházát vonultatták fel és több évtizedes tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel. A zene pozitív pszichológiai és fiziológiás hatását egy norvég zeneterápiás alapítvány, a „Culture Breaks Borders” mutatta be.

A szakmai konferencián családsegítő, gyermekekkel foglalkozó civil és állami szervezetek képviselői vettek részt, akik a napi gyakorlatba is átültethetik a hazai és külföldi tapasztalatokat. A programsorozat egy tanulmánykötettel zárul majd, amelyek tovább segítik majd a hazai szakemberek munkáját.

A projekt a Norvég Alap 30 ezer eurós támogatásával valósul meg.

Projekt száma: HU01-0006- COOPER-B1-2017
Projektgazda: Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány
Projekt címe: Egyedülálló vagy különleges? Egyszülős családok Magyarországon
Támogatás mértéke: 30.000 EURO

www.eeagrants.org       www.norwaygrants.org        www.egtalap.hu          www.norvegalap.hu

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.