csütörtök, február 21, 2019
Civil Hírügynökség

Nem csonka, csak egyszülős

egyszulo-180123

Magyarországon körülbelül 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő. Az egyszülős családban nevelkedő több mint félmillió gyerek speciális környezetben nő fel, ezért sokszor speciális igényei vannak. Számukra kerestek megoldásokat, hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat a szakemberek a művészetpedagógia módszereivel az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és a Ludwig Múzeum közös szervezésében rendezett konferencián.

„Az egyszülős családok története szinte mindig traumával kezdődik és ez a trauma még fokozottabban érinti a gyerekeket, akik a szülőkkel ellentétben csak elszenvedik ezt a helyzetet. A Mosolygó művészet konferencia kiemelt célcsoportja azok az egyszülős családok, ahol a család annak ellenére – de legtöbbször éppen azért – bomlik fel, mert még nagyobb szükség lenne az együttműködésre: mert a gyerek valamilyen betegséggel, fogyatékossággal él” – vezette fel a programot Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke.

Gyermeket egyedül nevelni nem könnyű feladat. Ám azokra a családokra, ahol sérült gyermek születik, sokszor még nagyobb próbatétel nehezedik, melyet néha nem is bír ki a kapcsolat.

Az „Egyedülálló vagy páratlan?” címet viselő projekt elsősorban ezekre az egyszülős családokra koncentrál. Számukra mutattak be hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat, módszereket a konferencia előadói. A szakemberek a zeneterápia, művészetterápia, a közös alkotás, a mesék és a színek világának, a kreatív játék, a dráma- és múzeumpedagógia széles tárházát vonultatták fel és több évtizedes tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel. A zene pozitív pszichológiai és fiziológiás hatását egy norvég zeneterápiás alapítvány, a „Culture Breaks Borders” mutatta be.

A szakmai konferencián családsegítő, gyermekekkel foglalkozó civil és állami szervezetek képviselői vettek részt, akik a napi gyakorlatba is átültethetik a hazai és külföldi tapasztalatokat. A programsorozat egy tanulmánykötettel zárul majd, amelyek tovább segítik majd a hazai szakemberek munkáját.

A projekt a Norvég Alap 30 ezer eurós támogatásával valósul meg.

Projekt száma: HU01-0006- COOPER-B1-2017
Projektgazda: Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány
Projekt címe: Egyedülálló vagy különleges? Egyszülős családok Magyarországon
Támogatás mértéke: 30.000 EURO

www.eeagrants.org       www.norwaygrants.org        www.egtalap.hu          www.norvegalap.hu

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.