péntek, április 26, 2019
Civil Hírügynökség

Naprózsa Ház nyílt a homokon

naprozsahaz-180625

Új fogadó és bemutató épületet adott át a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóság a Fülöpházi−buckavidék nevű területen. A projekt a környezet és energiahatékonysági operatív program keretében vissza nem térítendő európai uniós támogatással 90 millió forintból valósult meg.

Ünnepélyes keretek között adta át dr. Rácz András, az agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Nagyné Balogh Csilla, Fülöpháza polgármestere a KNPI új fogadóépületét.

A Kiskunsági Nemzeti Park Fülöpházi–buckavidék nevű területén, a Naprózsa Erdei Iskola mellett felépült Naprózsa Ház a térség védett természeti területeit, valamint a környék Natura 2000 élőhelyeit mutatja be a látogatók és a helyi közösségek számára. Mint azt dr. Rácz András államtitkár elmondta, jelenleg hazánkban több mint 750 bemutatóhely, ökoturisztikai és környezeti nevelési létesítmény van, amelyből 349 részben vagy teljes egészében valamely nemzeti parki igazgatóság fenntartásában van. A nemzeti parki igazgatóságok kezelésében van 32 oktató-, fogadó- és látogatóközpont, valamint 59 egyéb bemutatóhely, ezek sorát bővíti a most átadásra kerülő Naprózsa ház.

A Fülöpházi-buckavidék méltán kedvelt kirándulóhely. Az egyik leglátványosabb, legkülönlegesebb arcát mutatja a változatos élőhelyekkel rendelkező Kiskunsági Nemzeti Parknak. A terület turisztikai vonzerejét növeli, hogy Budapestről is könnyen, gyorsan megközelíthető Kecskeméten át.

Eddig nehezítette a programok lebonyolítását, hogy a térségben nem volt olyan fogadó- és bemutató épület, amely e programok kiindulási helye, a konzultációk, a terepi programhoz tartozó konferenciák helyszíne lehetett volna.

Dr. Rácz András hangsúlyozta, hogy a környezeti nevelésben nagy jelentőséggel bír a Naprózsa Házhoz hasonló új bemutatóhely/fogadóépület átadása. Ezek a létesítmények fontos szerepet játszanak abban, hogy tájékozottak legyünk szűkebb és tágabb környezetük állapotáról, a biológiai sokféleség megőrzésének jelentőségéről, az ökoszisztéma szolgáltatások fontosságáról, a környezetvédelem szükségességéről és megismerjük az általuk is használt termékek, eszközök környezeti, kémiai és biológiai kockázatait, azok következményeit, a mérséklés és kezelés lehetőségeit, továbbá, hogy készek legyünk tenni a minket körülölelő természet megóvása érdekében.

A 90 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult Naprózsa Ház földszintes, látható tetőteres, galériázott épületének nettó alapterülete 222,68 m². Kiállításokon és bemutatókon keresztül a látogatók megismerhetik általában a Natura 2000 hálózatot és annak a közelben fekvő területeit, majd információkkal felvértezve indulhatnak terepi kirándulásra.

 

Forrás: hiros.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.