hétfő, július 23, 2018
Civil Hírügynökség

Napokon belül támad a parlagfű

2017-08-10 Hírfolyam, Kampány
parlagfu-160822

Magyarországot rövidesen elárasztja a parlagfű pollen, az egészségre leginkább veszélyes allergén. A parlagfű tömeges virágzása általában augusztus közepe környékén indul meg. A parlagfű szezonban minden évben az egészségügyileg még tolerálható szint (30 pollenszem/m3) 10-20-30-szorosát éri el a parlagfű pollen koncentrációjának országos átlaga, és pollenriasztást kell kiadni.

Már csak néhány nap van a parlagfű tömeges virágzásáig, ezért kérjük, hogy az emberek jelentsék be a mezőgazdasági parlagfű fertőzéseket is a PME bejelentőlapján (http://www.pme.hu/bejelento-terkepes) keresztül.

Most a legfőbb pollenforrások a fertőzött napraforgótáblák és a parlagfüves gabonatarlók. Ezeket kell pl. utazás, kirándulás, túrázás, kerékpározás közben is figyelni és sürgősen bejelenteni. A parlagfű allergiásoknak és a nem allergiásoknak védőfelszerelés (kesztyű, maszk) nélkül nem ajánlatos parlagfüves területek közelébe menni, mert az allergia és az asztma bárkiben kialakulhat.

Ha ez idáig bejelentést tettek, akár többszöri hatósági figyelmeztetéssel, növényvédelmi, földvédelmi bírság kiszabásával a hatóságokkal együtt közösen tudunk hatást gyakorolni a tulajdonosokra, földhasználókra, belterületen az építkezőkre. Köszönjük, hogy bejelentésével segíti az elhanyagolt mezőgazdasági vagy még építés alatt lévő területek kitakarítását, rendbetételét.

 

Forrás: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

Friss műsorok

Comments are closed.