kedd, szeptember 17, 2019
Civil Hírügynökség

Nagy üzlet a pacsirtavadászat – tiltakoznak

pacsirta-190611

440 ezer pacsirta legyilkolását engedélyezik Romániában, hogy pástétomot csinálhassanak a kis madarak nyelvéből.Pacsirtavadászat-ellenes petíciót indított a Román Madártani Társaság (SOR), miután május végén a vízügyi és erdészeti minisztérium elfogadta az újabb vadászati időszakra szóló rendeletet, amely 440 000 pacsirta kilövését engedélyezi.

A Román Madártani Társaság petícióban tiltakozik – amelyet már több mint négyezren írtak alá – a madarak kilövése ellen, arra kérik a polgárokat, mondjanak nemet a pacsirtavadászatra. A pacsirtákra nyelvük miatt vadásznak, ebből készítik a pacsirtanyelv-pástétom olasz ínyencséget.

Ioan Deneș, a vízügyi és erdészeti minisztérium vezetője korábban azt nyilatkozta a HotNews-nak, hogy az idei kilövési kvóta jóval alacsonyabb, mint az előző vadászati szezonokban. Ezzel a vadászattal viszont Románia az uniós országok közül ismét sereghajtó, annak ellenére, hogy 1996-ig nem volt hagyománya a romániai pacsirtavadászatnak.

A legtöbb országban már betiltották ezt a fajta „pacsirtamészárlást”, Románián kívül már csak Görögországban, Olaszországban, Franciaországban, Ciprusban és Máltán elfogadott ez a fajta orvvadászat. A többi uniós tagállam ráeszmélt, hogy a mezőgazdaság intenzitásából eredeztethető súlyos visszaeséseket nem érdemes pacsirtavadászattal is tovább fokozni, az utóbbi 25 évben így is 50 százalékkal csökkent a pacsirtaállomány a BBC Nature kutatásai szerint.

Ovidiu Bufnilă, a Román Madártani Társaság szóvivője elmondta, nem támogatják a pacsirtavadászatot, ugyanis ezeknek a madaraknak a kilövése orvvadászatként határozható meg. Ezt azzal magyarázta, hogy a madarakat nem könnyű röptükben eltalálni, így azáltal, hogy valaki a pacsirtákra támad, más madarakat is veszélybe sodor, a védett faj pusztítása mellett. Hozzátette, annak ellenére, hogy sokak felháborodását váltja ki ez a tevékenység, a minisztériumban nagy üzletnek számít.

 

Forrás: greenfo.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.