szombat, június 23, 2018
Civil Hírügynökség

„Muzsikál az erdő” – nyitónap Bátonyterenyén

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok a 12. évadát a kezdetekhez visszatérve indítja el. 2004-ben a legelső nyitórendezvény Bátonyterenyén zajlott, 2015. június 27-én újra innen jelentkezik a rendezvénysorozat a bátonyterenyeiek lelkes hívására.

 

 

 

 

Az egész napos programfolyam számára a Gyürky-Solymossy – kastély parkja ad otthont, melyet százados fák árnyékolnak. A műemlék,hagymakupolásbarokk kastély a XVIII. században épült a Gyürky család számára, majd házasság útján később a Solymossy család birtokába került. Ma a településről elszármazott id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész állandó kiállítása – bányászattörténeti és néprajzi tárgyú szobrok, fa domborművek – tekinthetők meg.

A kastélyt körülölelő – a Zagyva és a Tarján patak találkozásánál – 13 hektáros angolparkszerű kertben több mint 120 fafaj él: a korai juhar, hatalmas koronájú kocsányos tölgyek (ez a fafaj a 2015-ös év fája), kanadai vasfa, ecetfa, kínai borókafenyő és még sok egzotikus fa található itt, az őshonosfák szépen keverednek az érdekes, egzotikus fajokkal. A parkot 1975-ben nyilvánították védetté.

A környék egyik gyöngyszemének számító kastély és kertje ezen a napon nemcsak a madárdaltól lesz hangos, hanem a „Muzsikál az erdő” programjaitól és az ide érkező látogatók jelenlététől. A rendezvény kiteljesedését bizonyítja, hogy 10 órától sötétedésig 9 sajátos programelemből válogathatnak a résztvevők, családok, hiszen minden generáció találhat számára érdekes és színvonalas feltöltődési lehetőséget.

A klasszikus zenei koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatóinak Zenekara nyújtja Ménesi Gergely vezényletével, aki a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere. A hamisítatlan palóc hangulatról a Nógrád Néptáncegyüttesgondoskodik néptáncbemutatóval, majd terveik szerint a közönséget bevonva táncházat alakítanak ki.

A „Muzsikál az erdő” 2015-ös Képzőművészeti Pályázatának legjobb alkotásokból összeállított kiállítást a Gyürki-Solymossy – kastélyban tekinthetik meg.  Az eredmények ünnepélyes kihirdetését, értékelését a zsűri elnöke, Józsa Judit, a Magyar Kultúra lovagja, művészettörténész, kerámiaszobrász tartja.

Az erdő érdekességeire kíváncsi közönség meghallgathatja dr. Csóka György ismeretterjesztő előadását „Válogatott erdei gubacsságok” címmel. A kastély és kertjének történetét, érdekességeit dr. Szomszéd András, nyugalmazott főlevéltárostól kerti séta közben tudhatjuk meg. Számítunk a kisgyermekek jelenlétére is, hiszen az igényes zenei-kulturális fogékonyság fejlesztését nem lehet elég korán kezdeni.

Üdvözli a jelenlévőket személyesen Ludas Mátyás, akit a szülők is élvezettel hallgathatnak, lesz kézműves játszóház, valamint Szabó Miklós erdőmérnök az erdő ajándékait bemutató interaktív előadása. A falusi vendéglátás keretein belül jobban megismerhetjük a palóc hagyományokat, a helyi ételeket, finomságokat és természetesen a helyi termékek készítői is megjelennek majd a kastély kertjében.

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót, a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket a teljes egészében ingyenes programjainkra. Információ: www.muzsikalazerdo.hu

 

Forrás: Muzsikál az Erdő Alapítvány

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.