szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Műhelysorozat pedagógusoknak

2019-03-19 Hírfolyam, Képzések
nuhuMuhely_190318

Ingyenes 15 órás műhelysorozatot indítunk általános iskolai tanítók, középiskolai tanárok, környezeti nevelők számára. Az áprilisban induló program kísérleti jellegű. Célja a közös tanulás tapasztalati és érzelmi úton, a nulla hulladék életszemléletét követve.

Első műhelysorozatunkat olyan kísérleti programnak szánjuk, ahol a résztvevőkkel közösen vizsgáljuk meg azt, hogy a környezettudatos magatartás kialakulásában mennyire számottevőek az érzelmeink, mennyire korlátoznak a szokásaink, és a változó világ kihívásaival miként találkozunk a személyes életünkben.

A műhely résztvevőinek szeretnénk a nevelő-pedagógia munka rekreációs megközelítését nyújtani, a meglévő erőforrásokat aktiválni, az egyéni és a közösségi motiváltságot növelni.
A műhelysorozat célja, hogy fogódzót adjunk az oktatási/nevelési területen dolgozó szakembereknek ahhoz, hogy hatékonyan közvetíthessék a környezetvédelmi tudatosságot a diákok felé, valamint hogy áttekintést adjunk a globális környezeti összefüggésekről, a problémákra pedig megoldásokat találjunk a nulla hulladék elvét követve.

A műhelysorozat résztvevőinek észrevételeit is felhasználjuk az oktatási segédanyag megalkotása során, mely tartalmaz módszertani játékgyűjteményt és tudástárat. Számítunk a résztvevők közös tudására, a jó gyakorlatok megosztásra.

 

Mit értünk a NuHu kifejezés alatt?
“A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik.
A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat.
A nulla hulladék megvalósításával megszűnik a bolygó, az emberiség, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető – talajba, vízbe, levegőbe történő – kibocsátás.”

A műhely tematikájának vázát a Humusz Szövetség által kidolgozott Nulla Hulladék című oktatócsomag adja.
A műhelyben a cselekedtető, élmény alapú pedagógiai megközelítést használjuk. Hangsúlyos lesz az érzelmi nevelés, a drámapedagógia, a konstruktív pedagógia.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz ( https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfkEtT49scvxx7c4VrlbLLNcxDJ8eDmJnHGrlbxxp-6O1-eGQ/viewform ) kötött.

A résztvevők maximális létszáma 18 fő. A regisztrációs kérdőív kitöltése nem jelenti automatikusan a műhelysorozat résztvevőinek listájára való felkerülést.

A szervezők a beérkezett regisztrációk alapján fenntartják a jogot a résztvevői lista összeállítására. Túljelentkezés esetén várólistát hozunk létre. Nagy érdeklődés esetén még a 2019-es évben indítunk második csoportot.

Regisztrációs kérdőív kitöltésének határideje: 2019. március 22.

A 15 órás műhelysorozat (3+3+3+6) négy alkalomból áll. Előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják mind a négy alkalmon való részvételt.

A műhelysorozat alkalmai:
2019. április 10. szerda 15.00-18.00
2019. április 17. szerda 15.00-18.00
2019. április 24. szerda 15.00-18.00
2019. április 27. szombat – külső helyszín Budapesten (szervezés alatt) 9.30-16.00

Helyszín:
Humusz Ház (1111 Budapest, Saru utca 11.)

A műhelyfoglalkozások alatt ökofrankó büfét biztosítunk.

A műhelysorozat nem akkreditált képzés, viszont a 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a kötelezően megszerzendő 120 (kredit) óra továbbképzés legfeljebb huszonöt százaléka (azaz 30 óra) elszámolható. Jelen esetben – 15 órás képzésről lévén szó – 15 kredit számolható el. A beszámítás a munkáltató által történik. A Humusz Szövetség, mint szervező, a résztvevők számára tanúsítványt állít ki a program végén.

További információk:
Merza Péter
oktatási programvezető – Humusz Szövetség
peter@humusz.hu
06-1-3862648 (hétköznapokon 9.00-17.00)

Pilinger Zsuzsanna
környezeti nevelő, drámapedagógus
pilingerzsuzsa@gmail.com
06 70 6087792

 

Forrás: humusz.hu

Friss műsorok

Comments are closed.