szombat, június 23, 2018
Civil Hírügynökség

Mozgáskorlátozott emberek az önálló lakhatásért

onalloan-170306

Képzeld el, hogy megszabják neked, mikor kelj fel, feküdj le, kivel lakjál egy szobában, mikor és hova mehetsz és meddig. Pedig már rég nem vagy gyerek, és bűnt sem követtél el. Akkor ilyen nincs! – mondod. Mégis, ma Magyarországon több ezer ember él ilyen körülmények között és az egyetlen ’bűnük’ az, hogy fogyatékkal élnek.

Azt mondják, azért van erre szükség, mert nem önellátók. És erre való hivatkozással az önrendelkezési jogukat is megvonják. Ezért indítottuk el az Önállóan lakni – Közösségben élni részvételi akciókutatást. A csoportban tíz mozgássérült és négy szövetséges aktivista kutatja azt a kérdést, hogy „Mi kell ahhoz, hogy mi, mozgáskorlátozott emberek is önállóan élhessünk?” A kutatócsoport nemcsak feltérképezi a jelenlegi helyzetet, hanem meg is akarja változtatni azt.

Az Önállóan lakni – közösségben élni csapat tagjaiként azon dolgozunk, hogy felmérjük, mi kell ahhoz, hogy ma Magyarországon egy mozgáskorlátozott ember önállóan élhessen. Reményeink szerint ez a munka nemcsak a mozgáskorlátozottak, hanem más fogyatékos emberek számára is hasznos eredményekkel szolgál. A mozgássérült résztvevők számára ez a kérdés létfontosságú és életük során mindegyikünk akár többször is szembekerült ezzel a problémával. A kutatás során az érintettek és szakemberek körében végzünk széleskörű felmérést kérdőívek, interjúk és adatkérések formájában.

„Erre a kutatásra nem elsősorban azért van szükség, mert nincsenek jogaink (hiszen papíron rengeteg minden le van írva), hanem azért, mert ezek a jogok vagy csak papíron léteznek, vagy egyáltalán nem azt tükrözik, ami számunkra valóban szükséges” – mondja Turi Zsuzsanna, az Önállóan lakni kutatócsapat tagja.

A részvételi akciókutatás annyiban különbözik minden más kutatástól, hogy nem fentről lefelé, vagyis a tudomány elefántcsonttornyából vizsgálunk egy kérdést, hanem maguk az érintettek azok, akik a kérdéseket felteszik és közösen keresik rá a válaszokat is. Ráadásul mi nem elégszünk meg azzal, ha valami igazságtalanságot találunk a világban, hanem és meg is akarjuk változtatni azt, amit problémának látunk.

A kutatást 2016 szeptemberében kezdtük és 2017 nyarán fejezzük be. Ahhoz, hogy minél szélesebb körben tudjunk információkat szerezni és az eredményeinket a lehető legtöbb emberhez el tudjuk juttatni, közösségi adománygyűjtést indítottunk az Adjuk Össze! oldalán : http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Onalloan_lakni___kozossegben_elni .

Hitvallásunkat a Közélet Iskolája oldalán olvashatja el: „A Mi utunk” (http://www.kozeletiskolaja.hu/post/onalloan-lakni-kozossegben-elni-a-mi-utunk )

További információ a Facebook oldalunkon érhető el: https://www.facebook.com/%C3%96n%C3%A1ll%C3%B3an-lakni-k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gben-%C3%A9lni-1288872554490925/

———

Közélet Iskolája: http://www.kozeletiskolaja.hu/
Közélet Iskolája a Facebookon: https://www.facebook.com/KozeletIskolaja
Aktuális kurzusaink: http://www.kozeletiskolaja.hu/page/aktualis-kurzusok

A Közélet Iskolája célja, hogy olyan hosszú távon fenntartható, pénzügyileg független szervezetként működjünk, amely erősíti a magyarországi társadalmi mozgalmakat és ahol minden dolgozó, kutató és résztvevő jogai maradéktalanul érvényesülnek. Ennek érdekében a Te támogatásodra is szükségünk van! Részletes információk a támogatási lehetőségekről

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.