csütörtök, július 19, 2018
Civil Hírügynökség

Mosolyszoba a kovácsházi gyermekekért

aprocska-170127

A Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központban az Aprócska Mosolyokért Alapítvány segítségével egy Mosolyszoba került kialakításra a gyermekek hasznos és szórakoztató időtöltése céljából.

A Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központban adott volt egy foglalkoztató helyiség, ami nem igazán bővelkedett játék lehetőségekben. A berendezése állandóan változott: ki- és behordták az asztalokat, székeket, attól függően, hogy éppen mire is használták a bejövő gyermekekkel és fiatalokkal.

2016. őszén keresték fel Varga Gusztáv polgármestert az Aprócska Mosolyokért Alapítványtól, így jutott el ez a lehetőség az intézményhez, hogy egy, a mai generáció számára is érdekes, hasznos időtöltést garantáló Mosolyszoba kerülhessen kialakításra. 2016. novemberében kezdték a közös munkát az Aprócska Mosolyokért Alapítvány alapító tagjával, Seregley Ákossal.

Felmérték a helyiség adottságait, az eddigi tapasztalataik alapján megbeszélték, hogy minek is örülnének a gyermekek, illetve az Alapítványnak milyen játékeszközök állnak rendelkezésre.

2017. január 4-én végleges elhelyezésre került valamennyi eszköz és játék. Amit adományokból és vásárolt eszközeikből biztosított számukra az Alapítvány: 109 cm átmérőjű LG LED tv fali konzollal; 1 dohányzó asztal, melyen elhelyezték az Xbox játékkonzolt és tartozékait; 1 elektromos fali darts, 1 játszó szőnyeg. A Mosolyszobában a gyermekek rendelkezésére állnak továbbá társasjátékok, kirakók, lehetőség van kézműves foglalkozásokra, mozgásos játékokra.

A gyermekek számára természetesen mindennap nyitva áll a Mosolyszoba, de arra figyelnek a Központ munkatársai, hogy ez a tanulás, az iskolai teljesítmény rovására ne menjen. Már az átadás délutánján két gyermek nagy örömmel vette igénybe az új játékteret.

További együttműködést is megbeszéltek az Aprócska Mosolyokért Alapítvánnyal: a nyári szabadidős programjaikat és a Mezőkovácsháza Város által biztosított Nyári Napközis tábort is színesebbé teszik közreműködésükkel. Feltételezik, hogy az iskolai szünetekben válik igazán teltházzá, és épp ezért most egy / nem túl szigorú/ Házirend kialakításán dolgoznak.

 

Forrás: hir6.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.