csütörtök, május 23, 2019
Civil Hírügynökség

Módszerváltó útikalauz politikusoknak

ABOSZlogo-180213

Ebből a veremből valahogy ki kell fordítani az országot! Módszerváltó útikalauz jelent meg politikusoknak, mely egyben lelki egészségvédőjük is lehet ahhoz, hogyan kerülhetnék el azokat a köz- és hosszabb távon önveszélyes betegségeket, mint a pénz- és hatalommánia.

A tanulságos könyvet a már beteg szerencsétlenebbek is forgathatnák, ha egy majdani újrakezdés reményében még nem adták fel a gyógyulás reményét. A szerző mostanában rendhagyó fogalmakat ásott elő. Olyanokat, mint a tisztességes, tehát igazságos társadalom, társadalmi biztonság, egészség, egészségügy, oktatás, és a politika morális legitimációja. A legutóbbi három szóra így együtt – ahogy mondani szokták – igencsak lenne igény!

Dr. Gilly Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szakértője egy okos és bátor ember, aki tudja és még le is meri írni, hogy az emberek életét alapvetően az egészségügy, a társadalombiztosítás és az oktatás befolyásolja. Persze mondhatnánk, ezt a lelkünk mélyén majd mindannyian tudjuk, csak feszegetni nem merjük az ilyen irányú hiányainkat, csalódásainkat, mert az eddigi hét választáson többségünk által hatalomba juttatottak csaknem egyformák voltak abban, hogy ígéreteikkel mind becsaptak minket. Ezekre a számunkra legfontosabb területekre általában még a választások előtt is csak a mindig reménykedő választók elkápráztatása céljából, de akkor is a költségvetés maradékából juttatgatnak, a terület gyalázatos helyzetéhez képest persze látványosan.

Ezek azonban csak népbutító, “itt a piros, hol a piros” etikai színvonalú trükközések. Helyettük már mélyreható és azonnali változtatásokra lenne szükség, mert mára tarthatatlanná és tűrhetetlenné váltak mind a magyar emberek katasztrofális egészségi állapotmutatói, mind a hazai egészségügy és a társadalmi egészségbiztosítás helyzete is.

A sokat emlegetett egészségi, megbetegedési és halálozási mutatók egyben a “társadalmi igazságosság, tehát a tisztességesség” állapotjelzői is.
Az egészség ügye, és az egészségügy ügye ugyanis alapvetően és elsődlegesen erkölcsi kérdés, mely messze túlmutat az egészségügy szakpolitikai kérdésein, sőt, a kétségkívül szükséges, de távolról sem elégséges közgazdasági vonatkozásokon is.

A nemzet legfontosabb dolgai között ez is a társadalmi működés igazságos, tehát tisztességes, vagy épp ellenkezőleg, igazságtalan, tehát tisztességtelen működésétől, tömören szólva emberközpontú voltától függ.
A pénzközpontú politikának az ember csak eszköze, míg az emberközpontú közpolitikához a pénz sok közül pusztán az egyik eszköz.

A társadalom mindenkori működésének tisztessége vagy tisztességtelensége pedig nem mástól, mint a mindenkori hatalom birtokában lévő politikusoktól függ.

Egyben még bízhatunk, és a politikusok is megfontolhatnák: Aki másnak vermet ás, maga esik bele!

A tudás ingyenesen elérhető: https://mok.hu/fooldal/pdf-konyv—dr-gilly-gyula—a-tisztesseges-tehat-igazsagos-tarsadalom-es-az-elsodleges-tarsadalmi-javak

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

 

Forrás: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

Friss műsorok

Comments are closed.