szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Mobilgát helyett alternatív árvízvédelmet

2017-09-27 Hírfolyam, Kampány
Romai-part-170926

A Karátson Gábor által alapított Duna Charta hangsúlyozva, hogy nem tartozik a Kormányzat és a Fidesz munkáját zsigerből támadó civil szervezetek közé, nyílt levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez és a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti tagjaihoz, nyomatékkal kérve, hogy a Római-partra tervezett mobilgát engedélyeztetési folyamatát függesszék fel.

A Római-part évszázados hagyományú környezeti–kulturális érték, amely növeli a város sokszínűségét. A mobilgáttal járó környezetrombolás hasonló módon pusztítaná el a Római-partot, mint ahogy a Kádár-rendszer pártbürokratái nyom nélkül tüntették el Óbuda hagyományos kisvárosi jellegű magját, paneldzsungelt építve a helyén.

A Római-part a Budapesten élők pihenését és rekreációját szolgálja. A mobilgát megépítése nem csak a partszakasz ligeterdeit és a fövenyes partot pusztítaná el, de felszámolná a római-parti vízisport életet, csökkentve ezzel az Alaptörvényben biztosított egészséges környezethez és a testi és lelki egészséghez való jogot. A part feltöltése, a ligeterdő kivágása, az árterület csökkentése ellentétes a Víz Keretirányelvvel.

A Duna Charta kéri a főpolgármestert, hogy a mobilgát építésében érdekeltek véleménye mellett hallgassa meg a civilek, és a közelmúltban megnyilatkozó neves vízügyi szakemberek álláspontját is, és ne állja útját, hogy Budapest lakossága népszavazáson nyilváníthassa ki véleményét.

 

Forrás: Duna Charta Egyesület

Friss műsorok

Comments are closed.