Mit teszünk a daganatos betegekért? - Civil Hírügynökség
vasárnap, augusztus 19, 2018
Civil Hírügynökség

Mit teszünk a daganatos betegekért?

rakgyogyitas-161117

Felértékelődött a civil szervezetek szerepe, amelyek számos kezdeményezéssel, támogatók bevonásával tudnak segíteni a rákbetegséggel küzdőknek és családjaiknak – vallja a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány.

Az alapítvány két évtizede szolgálja a rákbetegek gyógyítását és rehabilitációját, a rákbetegséggel terhelt családok segítését, közvetlen szolgáltatások nyújtását a rákkal való megküzdés onkológiai osztályon kívüli támogatására, az onkológiai ismeretterjesztést, a szakmai továbbképzéseket és tudományos kutatásokat, a civil érdekképviseletet és érdekvédelmet.

A tevékenység vezérelvei:

1. Rákbetegek civil szervezeti aktivitásának növelése: betegeket összefogó civil szervezetek szakmai és anyagi támogatása, a civil szervezeti polgári részvétel ösztönzése, érdek-képviseleti tevékenység támogatása.

2. Rákbetegek esélyegyenlőségének és pszichoszociális rehabilitációjának elősegítése: rákbetegek tudatosságának, informáltságának növelése országos szinten, a hátrányos helyzetű térségekben is.

3. Rákbetegek számára átfogó pszichoszociális rehabilitációs lehetőségek, onkológián kívüli ingyenes segítő szolgáltatások támogatása más civil szervezetekkel együttműködésben a rákkal való megküzdés segítésére.

4. Rákbetegek társadalmi integrációjának elősegítése: szemléletformáló tevékenység, társadalmi célú és népegészségügyi kampányokban való részvétel az előítéletek csökkentése és a tudatosság növelése érdekében.

5. Prevenció és népegészségügyi célok kezdeményező támogatása: tudományos-ismeretterjesztő médiakampányok generálása más társadalmi szervezetekkel összefogva a rákmegelőzés és a rák korszerű kezelésének érdekében.

6. Szakmai és tudományos kezdeményezések szakmai és anyagi támogatása, az orvos-beteg viszony és kommunikáció fejlesztése.

Az alapítvány az elmúlt időszakban is számos aktivitásban vállalt szerepet:

1. www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató, nonprofit civil portál professzionális működtetése (2006 óta), folyamatos független, hirdetések nélküli betegedukáció (2015-ben több mint 1 millió, 2016-ban és 2017-ben több mint 1,2 millió látogatás az oldalon).

2. Tudományos ismeretterjesztés számos fórumon, részvétel szakmai és civil betegedukációs kiadványok összeállításában, megjelenítésében.

3. Ingyenes, független, hirdetésektől mentes, 24 oldalas, országos civil Rákgyógyítás Magazin kiadása 3 havonta 15 ezer példányban. Terjesztés az onkológiai centrumokban, partner civil szervezetek révén, valamint közvetlenül postai úton a rákbetegek informáltságának erősítéséért és a civil kezdeményezések megismertetése, ösztönzése érdekében.

4. A daganatos betegek civil érdekvédelmét ellátó betegségspecifikus egyesületek tagtoborzásának, civil érdekvédelmi tevékenységének szakmai támogatása.

5. Dél-pesti Centrumkórház (korábbi nevén Egyesített Szent István és Szent László Kórház) onkológiai centrumának és hospice osztályának támogatása.

Az Alapítvány kezdeményezéseit sok magánember, vállalkozás és intézmény támogatja, az alapvető működési kiadásokhoz pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Együttműködési Alap civil szervezetek működési támogatása révén nyújtott dotációt az elmúlt időszakban.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.