hétfő, július 16, 2018
Civil Hírügynökség

Mit tegyünk, hogy ne értsék félre az álláshirdetéseinket?

2015-10-08 Blogajánló, Hírfolyam
building-804526_640-300x220

A civil szervezetek munkáltatóként nem véletlenül váltak az atipikus munkaformák tekintetében a leginnovatívabb megoldásokat felvonultató szereplőkké. A munkavállalók számára ugyanis a fizetésen kívül sok olyan előnyt is fel kell tudni vonultatniuk, amelyek hosszútávon is vonzóvá teszik ezeket a munkahelyeket a munkavállalók számára. Ezeket az előnyöket azonban más szektorból érkezők sokszor nem megfelelően értelmezik – hiszen nem önmagukban, hanem a civil szervezeti működés egyéb sajátosságaival együtt jelentenek előnyt.

Melyek lehetnek ezek?

Annak ellenére, hogy a szervezeti struktúra civil szervezetenként nagyon eltérő lehet, és a hierarchikus működéstől a teljesen decentralizált működési formákig sokféle megoldás alakult ki, a rugalmas hozzáállás, a munkaidő rugalmas kezelésére való hajlandóság ésnyitottság mindenképpen egy olyan előny, amelyet a civil szervezetek nyújtani tudnak.
A csapatmunka és az önálló, sőt kifejezetten bevonódást és proaktivitást bátorító szervezeti munkavégzés szintén olyan szempont, amely vonzóvá teheti a szervezeteket. Aszakmai fejlődés lehetősége, az a tény, hogy új területeken is kipróbálhatják magukat a munkatársak, mindenképpen előnyként jelenik meg. A legtöbb szervezet igyekszik megtartó munkahelyként működni – lehetőséget adva a munkatársaknak arra, hogy a szervezeti feladatok között önmagukat kipróbálva találják meg a számukra megfelelő munkakört.
A nyitottság és az innovációk működésbe történő beépítse azért is jellemző a civil szervezetekre, mert a forrásteremtés és a fenntarthatóság egyik alapja a szinergiákra épülő együttműködések kialakítása, a szervezet által képviselt ügy érdekében történő tevékenységek folyamatos megújítása, és működő rendszerek kialakítása.
Ugyanakkor érdemes az előnyök mellé a szervezeti struktúrára vonatkozó információkat, elvárásokat is kommunikálni.
A rugalmas munkavégzéshez hozzátartozik az elvégzett munka dokumentálása, ésannak láthatóvá tétele is. A szervezeti működés dinamikáját pedig láttassuk: melyek a csúcsidőszakok a szervezet tapasztalatai és programjainak jellege szerint.
Az önálló munkavégzés, a nagyobb döntési autonómia, a csapatmunkában való részvétel az információmegosztással együtt valósul meg. A szakmai team, vagy munkacsoport szervezetre jellemző kommunikációs csatornáinak használata, és a meghozott döntések kommunikációja együtt jelenti a hatékony működést.
Azok számára, akik nincsenek felkészülve a projektalapú munkavégzésre, hasznos kiemelni, hogy a munkakör része a pályázati időszak lejártáig az újabb pályázatok generálása, ezáltal akár a saját munkakör meghosszabbítása is. Látható, hogy a civil szervezetekkel kapcsolatos közvélekedés (alacsony fizetés, szabadság, elhivatottság számít) indokolttá teszi, hogy felhívásainkban nagyon pontos információkat adjunk arról, hogy

– A civil szervezet mivel és milyen működési struktúrában foglalkozik
– Milyen munkakörre keres munkavállalót és konkrétan milyen feladatokra
– Mit jelentenek ezek a feladatok és feltételek a civil szektorban és konkrétan a szervezetnél
– A jelentkező milyen előnyökre és elvárásokra számíthat, akár szektorspecifikusan.

Ehhez természetesen arra is szükség van, hogy az adott szervezet elhelyezze és definiálja magát a civil szektorban, tudatában legyen a működési struktúrájának és a saját szervezeti sajátosságainak. Ha ezeket meg tudja jeleníteni a felhívásában, akkor az automatizmusok és a civil szervezetekkel kapcsolatos sztereotípiák illetve ismerethiányból adódó félreértések száma is csökkenthető.

Forrás: blog.civilsupport.hu

Friss műsorok

Comments are closed.