csütörtök, április 25, 2019
Civil Hírügynökség

Miniszteri elismerést kapott az Autisták Országos Szövetsége

EselyteremtesertDij-181204

2018. december 3-án a fogyatékossággal élő emberek világnapján a Nemzeti Színházban megrendezett “Jobb velünk a világ” gálaesten adta át Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár az Esélyteremtésért díjat Kővári Editnek az Autisták Országos Szövetsége elnökének.

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők és szakemberek alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt harminc év alatt az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének.

2004-ben elismeri a hazai jogszabály önálló fogyatékossági ágként az autizmust.
2008-ban Országos Autizmus Stratégia készül, 2010-ben kormányhatározat formájában indulnak el az autizmus területére irányuló fejlesztések.
2009-ben az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karán az autizmus spektrum zavarok pedagógiája szakirányú továbbképzési szakon kezdhetik meg tanulmányaikat a gyógypedagógusok.
2010-ben az Autista Majorságok Hálózata, az általuk egyedülállóként nyújtott autizmus-specifikus szolgáltatások feltételrendszeréről Irányelvet készít.
2011-ben megjelenik az első egészségügy szakmai irányelv az autizmusról/autizmus spektrumzavarról az autista személyek szakszerű egészségügyi ellátásának előmozdítása érdekében.
2015-ben autista személyekből ASD munkacsoport alakul az AOSZ támogatásával, majd 2017-ben az AOSZ közgyűlése autista alelnököt választ a szervezet elnökségébe.
2018-ban a Szövetség egy autista fiatal kezdeményezésére megalapította és először adta át a Senpai díjat.

Az AOSZ mára közel 100 tagszervezetet tömörítő, országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. A közhasznú civil szervezet fő tevékenysége az érdekvédelem és érdekképviselet, megbízható és tudományosan alátámasztott szakszerű információk terjesztése, azon alapuló szülősegítés, országos közösség építése és támogatása, rendezvények, képzések, tréningek szervezése, tájékoztató kiadványok, folyóirat, hírlevél kiadása, az autizmussal kapcsolatos korszerű, tudományos evidenciákon alapuló ismeretek terjesztése.

Az AOSZ jelenleg az európai uniós forrásból megvalósuló “DATA – Digitális Autonómia-Támogatás az Autizmus spektrumon” című projektben, autizmusban érintett személyek életvitelét támogató mobil alkalmazás és szolgáltatás fejlesztésén dolgozik az ELTE autizmus munkacsoportjával közösen.

Az AOSZ mai eredményei nem jöhettek volna létre a szervezetben korábban dolgozó szülők, szakemberek felbecsülhetetlen értékű munkája nélkül.

Az Autisták Országos Szövetségéről (www.aosz.hu)
Facebook oldal: https://www.facebook.com/minden100

 

Forrás: Autisták Országos Szövetsége

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.