csütörtök, május 24, 2018
Civil Hírügynökség

Milyen volt gyereknek lenni 2016-ban?

2017-04-20 Hírfolyam, Tudástár
hintalovonLogo-170419

Súlyos bántalmazási ügyek, gyermekszegénység, gyermekprostitúció, kockás inges tiltakozás – csak néhány kiemelt példa a 2016-os év legmeghatározóbb, gyerekeket érintő ügyeiből, melyeket a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi jelentése nem hagy feledni.

Az első ízben megjelenő Gyermekjogi jelentés a hazai gyermekjogi ügyeket veszi számba annak érdekében, hogy növelje a gyermekjogok iránti érzékenységet, és elősegítse a Magyarországon élő gyerekek jogaival és legjobb érdekével kapcsolatos ismeretek terjedését.

Gondoltad volna, hogy 2016-ban több mint 300 lány került rendőrségi fogdába gyermekprostitúció miatt? Tudtad, hogy tavaly több gyerekkel szemben indult eljárás határzár tiltott átlépése miatt, mint kábítószer-birtoklásért? Emlékszel még rá, hogy milyen súlyos gyermekbántalmazás-ügyek történtek 2016-ban Dömsödön, Bicskén, Gyöngyösön vagy Cegléden? Vagy hogy miről is szólt a kockás inges tiltakozás? Ha nem, akkor az első ízben megjelenő Gyermekjogi jelentés neked szól.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2017. március 31-én publikálta a 2016. év gyermekjogi szempontból legmeghatározóbb eseményeit bemutató, hiánypótló Gyermekjogi jelentését. Minden, amiről a hírek szóltak, ami fontos, meghatározó és vitaindító volt tavaly a gyerekekkel kapcsolatban, az bekerült az áttekintésbe. A jogszabály-változások, a kormányzati és civil akciók mellett a dokumentum a médiatudósításokat is számba veszi annak érdekében, hogy teljesebb képet adhasson a társadalmat 2016-ban foglalkoztató legfontosabb gyermekjogi kérdésekről.

„Ne merüljenek feledésbe a viták, a problémák, de az elért eredmények se! Ez volt az alapvető célunk a jelentéssel. Mert amíg évről évre egyik botránytól haladunk a másikig, és minden vitát újra elölről kezdünk, addig nem fog változni semmi” – mondta Németh Barbara, a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi projektvezetője.

A jelentés alapkérdése: „Milyen volt gyereknek lenni Magyarországon 2016-ban?” Erre próbál választ adni az anyag, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon kevés gyermekjogi ügyben volt egyetértés a társadalomban, a szakmában vagy a politikai döntéshozók között 2016-ban.
Számok és tények 2016-ból:

– Közel 4500 gyereknek nem volt érvényes lakcíme.
– 8,5%-kal csökkent a nélkülöző gyerekek száma.
– A gyerekek 23,4 %-a súlyosan nélkülözött.
– Több mint 400 házi gyermekorvos hiányzott a rendszerből.
– Több mint 15 ezer gyerek vált erőszakos cselekmény áldozatává.
– Havonta átlagosan 1100–1200 fiatalkorú dolgozott közmunkásként.
– 2,5%-kal csökkent a fiatalkorú elkövetők száma.
– Mintegy 24 ezer gyerek élt nevelőszülőknél és gyermekotthonokban.
– 300 lány kapott elzárás büntetést prostitúció miatt.
– 1220 kísérő nélküli kiskorú nyújtott be menedékkérelmet.
– Csak minden 3. súlyosan halmozottan fogyatékos gyerek fért hozzá fejlesztő neveléshez, oktatáshoz.
– 5774 10–19 éves lány szült.
– 4233 lány döntött a terhesség-megszakítás mellett.
– A kisiskolások negyede, a 11–15 éveseknek ötöde volt túlsúlyos.
Lapozz bele a jelentésbe! – https://issuu.com/hintalovon/docs/gyermekjogi_jelentes_2016
A Gyermekjogi jelentés és vezetői összefoglalója letölthető itt: https://drive.google.com/drive/folders/0B6dDQrvpSbnmTmVvTy13Vm9ycWc
A jelentéshez készült videó megtekinthető itt:
https://www.youtube.com/watch?v=VkbpsFnZ2gs&t=

—–

A Gyermekjogi jelentést a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány készítette. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért. Munkánkat olyan szakemberek segítik, akik hosszú évek óta dolgoznak gyerekekkel, és sikeresen alkalmazzák az alapítvány által képviselt gyermekjogi megközelítést. Gyermekjogi programjainkban minden fejlesztési fázisba közvetlenül bevonjuk a gyerekeket és szülőket is, az ötlettől egészen a megvalósításig. Alapelvünk: Róluk gondolkodni csakis velük érdemes!
http://www.hintalovon.hu/

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.