kedd, május 22, 2018
Civil Hírügynökség

Milliárdos diákok

diakmunka-151026

A diákmunka hosszú évekig általános megítélésként egyet jelentett a nyári munkával. A tavalyi 8 és fél milliárd forint kifizetett jövedelemmel szemben idén 10 milliárd forint került a munkát vállaló diákok zsebébe.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége tagszervezeteinek – amelyek az iskolaszövetkezeti piac felét fedik le – adatai szerint 2015 januárja és augusztusa között közel 15 millió munkaórát (majd kétezer évnek megfelelő időtartam) dolgozott összesen közel 100 ezer diák 5 ezer megbízónak, megközelítően 11 milliárd forintot termelve, ami számukra 10 milliárd forint személyes jövedelmet jelent.

Dr. Fiák István elnök:2015 augusztusáig a tavalyi 75.000 helyett 100.000 diák dolgozott idén a DiákÉSZ tagszervezetein belül, amely érdekképviselet a piac felét lefedve, a 100 működő iskolaszövetkezetből a legnagyobb tizenkettő szövetsége. Örömteli a 25.000 fővel történt növekedés. Az iskolaszövetkezetek nevében ezúton is köszönjük a nemzeti összefogást jelentő 97%-os parlamenti támogatást az iskolaszövetkezetekben dolgozni kívánó éppen ennyi, 25.000 félévhalasztó diák nevében.

Az iskolaszövetkezetek nemzetközi szinten is receptet kínálhatnak a pályakezdők munkanélküliségének csökkentésére. Jelenleg bíztató kormányzati egyeztetések folynak arról, hogy egy, a diákok 25 éves koráig kiterjesztett iskolaszövetkezeti gyakornoki rendszer keretében az első munkahely megszerzése érdekében új munkahelyteremtő megoldást alkossunk a foglalkoztatásban.

Kiadó: Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége

Forrás: OS_MTI

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.