szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

A méhek kedvéért beültették a buszmegállók tetejét

buszmegallo-190812

Több száz buszmegálló tetejét ültették be virágokkal egy holland városban, hogy a méheknek kedvezzenek.

A méhek számának drasztikus csökkenése már a 70-es években elkezdődött, de napjainkra drámaian felgyorsult. Többek között az ENSZ is felszólította a világot, hogy foglalkozzanak ezzel a problémával és termesszenek a méheknek elegendő és biztonságos növényt a porzásra.

Sokan nem is gondolják, hogy milyen elképesztően fontos szerepet játszanak a méhek a természetben. Az emberiség táplálékának 90%-át nagyjából 100 növényfajta adja. Ennek a 70 %-át méhek porozzák be, nélkülük nem léteznének! Négy haszonnövény termesztése közül három teljes mértékben a méhektől, a beporzástól függ. Méhek nélkül nem lenne az asztalunkon többek között paprika, alma, kakaó és gyümölcs sem.

A méhek számának drasztikus csökkenését elsősorban a növényvédő szerek, környezetszennyezés okozzák, de a rádióhullámok is nagyon káros hatással vannak rájuk, hiszen megzavarja őket a tájékozódásban.

Hollandiában szerencsére nagyon komolyan veszik a méhek problémáját és időt, energiát fektettek egy szuper kis terv kidolgozására és megvalósítására. Összesen 316 buszmegálló tetejére telepítettek olyan növényt, mely kiváló porzóhely a méheknek. A zöld buszmegállók ezen kívül a finom port és az esővizet is megfogják.

Utrecht városnak nem ez az első nagyszabású zöld projektje. Egyik legfontosabb célkitűzésük, hogy 2028-ra csak elektromos buszok fognak közlekedni a városban, ehhez az év végéig 55 új elektromos busz fog munkába állni. A város ezen kívül támogatást nyújt a zöld tetőteraszok létrehozására, melyre lakóközösségek, de magánszemélyek is pályázhatnak.

 

Forrás: kutyabarat.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.