csütörtök, február 21, 2019
Civil Hírügynökség

Mégis, hol a nők helye? – belvárosi séta

2018-07-06 Esemény, Hírfolyam
setaNokHelye-180705

Egy nő ma már lehet űrhajós, és ülhet az Országház padjában is. De ez nem volt mindig így, sőt! Sokunk nagymamája, dédnagymamája nem járhatott egyetemre, sőt, középiskolába sem. Nem volt más, csak a fonóegylet, és tudáshoz egy nő – ha szerencséje volt – csak otthon juthatott, képzettséghez pedig sehol sem.

Sétánkat Veres Pálné szobrától indítjuk, aki elsőként elégelte meg Magyarországon, hogy a nők háttérbe szorulnak az oktatásban. Milyen ritka, hogy egy intellektuális teljesítményt felmutató nőnek nemcsak szobra van a Belvárosban, de utcát, sőt iskolát is elneveztek róla! A jogi egyetem dísztermében megemlékezünk arról, ki kapott nőként először ügyvédi diplomát rózsaszín selyembe kötve, és beszélgetünk arról, miért nem él a köztudatban, hogy a világ első egyetemét nő alapította, ráadásul Európán kívül.

Kik voltak az első nők akik az egyetemen helytálltak a sok férfi közt, és karriert építettek egy olyan társadalomban ahol a férfiak voltak az értelmiség? Ki volt az első írónő, aki beülhetett a férfiak közé a Centrál Kávéházba? Ki dolgozhatott először nőként az Egyetemi Könyvtárban, és ki volt az első női parlamenti képviselő? Miközben végigjárjuk a női egyenjogúság harcának fontos helyszíneit, azt is megtudjuk, hol alakult meg a Magyar Feministák Egyesülete.

Utunk során szembetűnően sok férfinak állított szoborral és emlékművel is találkozunk. Ezek az elismert politikusok és közéleti személyiségek gyakran sokat tettek azért, hogy az emancipációs folyamatot akadályozzák. Miért nem ismerte el Trefort Ágoston oktatási miniszter Hugonnay Vilma orvosi diplomáját? És mi volt a véleménye Tisza Istvánnak arról, hogy a nők szavazhassanak?

Sétáljon velünk mindenki, akik nem szeretnék elfelejteni, hogy mindazért, amink van, egykor tenni, küzdeni és konfrontálódni kellett!

Időpont: Július 29. 11.00
Helyszín: Veres Pálné utca 1, Budapest 1053, Magyarország

 

Forrás: facebook.com

Friss műsorok

Comments are closed.