szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Megállapodott az EU biztos és a FAO főigazgatója

romaSzerz-170929

Az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős EU biztos, Vytenis Andriukaitis és a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva tovább kívánják mélyíteni a két szervezet együttműködését, hogy együttes erővel lépjenek fel az élelmiszerpazarlás és az antimikrobiális rezisztencia ellen.

Közös szándéknyilatkozatban vállalták a szorosabb egyuttműködést, hogy megvalósuljon azon fenntartható fejlődési cél, amely megfelezné az egy főre vetített kidobott élelmiszer mennyiségét 2030-ig. Emellett elköteleződtek az intenzívebb közös munka mellett az antimikrobiális rezisztencia megfékezéséért a termelők szintjén és az élelmiszerláncban is.

Andriukaitis egy a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének római központjában tartott rendezvényén azt nyilatkozta, hogy az élelmiszerpazarlás és –veszteség „elfogadhatatlan pocsékolás szűkös erofőrrásainkkal, aláaknázza az élelmezésbiztonságot is, míg az antimikrobiális rezisztencia hatalmas társadalmi és gazdasági terhet ró ránk.”

Utóbbit egy „az emberekre és állatokra leselkedő globális veszélynek” nevezte Graziano da Silva, hozzátéve, hogy a FAO álláspontja, hogy „az antibiotikumok és hasonló szerek használata kizárólag betegségek gyógyítása és a szükségtelen szenvedés enyhítése céljából megengedhető. Növekedés serkentésére semmilyen körülmények között.”

„Európa országai komoly lépéseket tettek az antimikrobiális szerek használatának csökkentésére a mezőgazdaságban. Tapasztalatuk hasznos lehet a FAO számára is, főleg a fejlődő országokkal való együttműködések során”, mondta Graziano.

Közös teher

Globálisan az emberi fogyasztásra termelt élelem harmada, 1,3 milliárd tonna, sosem kerül elfogyasztásra. Ha csak Európát nézzuk, ez a mennyiség 88 millió tonna évente, ezzel 143 milliárd euró veszteséget okozva magunknak.

Miközben az antimikrobiális szerek túlzott és nem megfelelő használata az emberi es állatgyógyaszatban oda vezetett, hogy a kórokozók egyre nagyobb számban válnak ellenállóvá az ellenük kifejlesztett szerekre, például az antibiotikumokra.

A jelenség tehát veszélyt jelent bolygónk minden lakosára; egyes tanulmányok szerint, várhatóan mintegy 10 millió halálesetet és 100 millió dollár veszteséget okoz a világgazdaságban 2050-ig. Emellett hatással van az élelmiszerek biztonságára is és gazdálkodó családok millióira.

Együttes erővel

A megerősített partnerség a FAO és az Európai Unió közös prioritásaira reflektál az élelmiszer- és az élelmezesbiztonság területén. Stratégiai együttműködesük számos formát ölthet: harmonizálhatják munkájukat az élelmiszerpazarlás és –veszteség mennyiségének meghatározására, bevált gyakorlatokat cserélhetnek az antimikrobiális szerek alkalmazásáról az élelmiszertermelésben, jelenthet közös felvilágosító kampányokat vagy képzéseket, illetve segítséget a törvényalkotásban.

A FAO és az EU egyúttal azon lesz, hogy az országok alkalmazzák az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó Codex Alimentarius ajánlásokat. Az Európai Unió az ENSZ szervezet legnagyobb pénzügyi támogatója, a két szervezet együttműködése hosszú múltra tekint vissza.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.