szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Még mindig eladó Horthy vendégkönyve

horthyKonyv-180326

22 000 dollár, azaz 5,5 millió forint. Ennyit kér egy gyűjtő a magyar fejlesztésű, Collectorism elnevezésű weboldalon az egyedülálló történelmi dokumentumért ami eredetileg Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzójának tulajdona volt.

A fekete bőrkötéses kötet közel háromszáz aláírást tartalmaz 1942 februárjától 1944 szeptemberéig bezárólag, amelyek közt a korszak számos ismert magyar és külföldi politikusának, diplomatájának és magas rangú katonai vezetőjének neve is megjelenik. Az egyedülálló történelmi relikvia szignóinak azonosítása és feldolgozása a kutatókra vár majd. Egy dolog azonban már most biztos: az állítólagosan a Horthy egyik testőre által kimenekített és évekig rejtegetett kötet feldolgozása egy sor olyan érdekes történelmi következtetés levonására lehet alkalmas azzal kapcsolatosan, hogy ki és milyen célból fordulhatott meg a kormányzói lakban a 2. világháború vége felé.

A Budapestről irányított, a hazai és nemzetközi gyűjtők egyik kedvenc weboldalán feltűnt tétel azonban nem egyedülálló. A nemzetközi térben is egyre jobban szereplő magyar fejlesztésű oldalon naponta tűnnek fel ilyen és ehhez hasonló érdekességek, amelyek közül sokat az oldalt üzemeltető fiatalok maguk is bemutattak – amelyek közt nem csak Para-Kovács Imre könyvei, de Gálvölgyi János 117 (!) darabból álló egyedi bohócgyűjteménye, valamint annyi NBA-kártya is volt a Chichago Bulls hőskorából, amitől a minden, az amerikai sport iránt lelkesedő térde remegni kezdene.

Az oldal lényegében egy csereberére és fizetéses vásárlásra is alkalmas felület, de az, aki csak büszkélkedne a gyűjteményével, az is regisztrálhat. „Mindenkire rábízzuk, hogy mit tölt fel és mit szeretne megmutatni. Lehet az Horthy vendégkönyve, hűtőmágnes, gyufáscimke gyűjteménye vagy Star Wars relikvia. Mi csak annyit akarunk a világnak üzenni, hogy minden tárgynak egyedi és csodálatos története van – és, hogy gyűjteni jó dolog” – mondta Kováts Dávid, az oldalt fejlesztő csapat vezetője.

Az oldal nem olyan régen kockázati tőke támogatást is kapott. A Hiventures látott benne fantáziát és támogatta 120 millió forinttal.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.