hétfő, július 16, 2018
Civil Hírügynökség

Mártát a Magdolnának! Folytatjuk a munkát

martatMagd-170410

2017. április 23-án időközi képviselőválasztást tartottak Józsefvárosban, a Magdolna-negyedben és a Csarnok-negyed egy részében, ahol Románné Bolba Márta evangélikus lelkész, a Közöd Civil Társaság elnöke független jelöltként indult.

Márta célja az volt, hogy a józsefvárosi képviselőtestületben a jelenlegi látványberuházásokra épülő és szegényellenes politika helyett képviselni tudja a helyi lakosok valódi szükségleteit és érdekeit. Noha a választást a Fidesz-KDNP jelöltje, Sántha Péterné, a jelenlegi alpolgármester nyerte 46%-kal, a választás eredménye azt mutatja, hogy a Magdolna-negyedben szavazók jelentős része nem ért egyet a Fidesz büntetőjellegű, rendpárti politikájával.

Az időközi választáson Pityinger László független jelölt a második lett 28%-kal, Románné Bolba Márta a harmadik 20%-kal és Huszár Péter (Jobbik) a negyedik 6%-kal. Ezek a számok akkor értelmezhetőek, ha összevetjük őket a 2014-es önkormányzati választásokkal. Ami a részvételt illeti, a 2014-es választáson 23,3% volt a részvétel, most pedig 17,3%. Annak ellenére, hogy az időközi választásokon megszokott az alacsonyabb részvétel, kétségbeejtőnek tartjuk, hogy egy több, mint 5000 fős választókerületben kevesebb, mint 1000 fő dönt arról, ki képviseli a helyi lakókat. A Magdolna-negyediek elfordulása a közügyektől katasztrofális következményekkel jár, amit a Fidesz kontrollvesztett ámokfutása is jól mutat országosan és a kerületben is.

Ezzel együtt, az alacsonyabb részvétel kizárólag a jobboldali jelöltek oldalán eredményezett szavazatcsökkenést. 2014-ben Balogh István Szilveszter (Fidesz) 640 szavazattal nyert, miközben a Fidesz-KDNP-s alpolgármester most csak 424 szavazatot szerzett. Mindezt úgy, hogy a pálya nagyon erősen a Fidesz felé lejtett: a Józsefváros című kerületi lap a kampány alatt szinte kizárólag az alpolgármester népszerűsítésével volt elfoglalva, míg az alpolgármester az elmúlt hónapot folyamatos osztogatással és korábban soha nem tapasztalt intenzitású nyilvános szerepléssel töltötte. Nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a választás során felmerült a csalás gyanúja is, ami ilyen alacsony részvételnél erősen befolyásolhatja az eredményeket. Tudomásunk szerint az MSZP feljelentést tett az ügyben.

Jelentős veszteséget könyvelhet el a Jobbik is: míg 2014-ben a Jobbikos jelölt ebben a körzetben 140 szavazatot kapott, most csak 55-öt. Míg 2014-ben a nem Fideszes és nem Jobbikos jelöltek összesen 412 szavazatot kaptak, most Pityinger László és Románné Bolba Márta összesen 438-at. Ha figyelembe vesszük az összességében kisebb részvételt, akkor ezen az időközi választáson biztosan sok olyan állampolgár is elment szavazni, akik korábban ezt nem tették. Ez számunkra már önmagában siker.

Arra a kérdésre, hogy közös ellenzéki jelölttel lehetett-e volna nyerni, a Mártát a Magdolnának! kampány álláspontja az, hogy ez elképzelhető lett volna, de csak akkor, ha Pityinger László lép vissza Bolba Márta javára. Elvi szempontból Márta azért nem léphetett vissza, mert ezzel azt erősítettük volna, hogy a helyi közösségek megismerése és erősítése nem fontos, ehelyett az egyetlen szempont a szavazatmaximálás. Ezen túl, a kampány alatt szerzett tapasztalataink alapján biztosak vagyunk abban is, hogy a két jelölt által képviselt elvi, módszertani és értékbeli különbségek miatt Románné Bolba Márta szavazóinak a többsége nem szavazott volna Dopemanre, fordítva viszont valószínűleg sikerülhetett volna Sántha Péternét behozni, ha Dopeman nemcsak visszalép, de hívei meggyőzésével Márta mellett kampányol.

A harmadik hely ellenére a Mártát a Magdolnának! kampány sikeresnek ítéli a választáson elért eredményt. A kampány egyik célja az volt, hogy megmutassuk: lehetséges alulról szerveződő módon, civil támogatással független jelöltet indítani Budapest egyik legszegényebb kerületének legszegényebb negyedében. Röviden összefoglalva az eredményeket:

– Románné Bolba Márta programja a helyi lakók igényeire válaszolva, a Közöd Civil Társaság közéleti munkájára épülve született meg;

– a kampányban 150 önkéntes vett részt, akik mindannyian elköteleződésből és hatalmas lelkesedéssel dolgoztak;

– a munkát több párt és civil szervezet is támogatta úgy, hogy közben maximálisan tiszteletben tartották a jelölt függetlenségét;

– a kampány kommunikációja végig a program és a jelölt bemutatásáról szólt és nem az ellenfelek lejáratásáról, mint az oly megszokott a magyar politikában;

– a kampány során több ezer személyes találkozás és beszélgetés történt a helyi lakosok és Márta kampányának tagjai között;

– számos közösségi eseményt és koncertet valósítottunk meg Józsefváros eddig túlszabályozott és sokszor kirekesztő közterein.

Románné Bolba Márta és a Közöd Civil Társaság folytatja a józsefvárosi lakók érdekében elkezdett munkát. Az a 183 ember, aki vasárnap Mártára szavazott, tudatosan és elköteleződésből tette – ők biztosan nem szemfényvesztés vagy manipuláció áldozatai. A mostani választás megerősített minket abban, hogy a kerületben sokan hisznek a pozitív és emberközpontú változásban és hajlandóak ezért erőfeszítést tenni. Mi alulról, a helyi önkormányzatiságot komolyan véve építjük fel újra Magyarországot és ezt a munkát folytatjuk tovább itt, a Józsefvárosban.

Facebook: https://www.facebook.com/MartatAMagdolnanak/
Honlap: http://kozodciviltarsasag.hu/

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.