péntek, március 23, 2018
Civil Hírügynökség

Mártát a Magdolnának!

marta-170220

Románné Bolba Márta evangélikus lelkész és a Közöd Civil Társaság  elnöke független képviselőjelöltként indul a józsefvárosi időközi önkormányzati képviselőválasztáson.

Indulását 2017. február 20-án jelentette be a VIII. kerületi Mátyás téren, a kerületi önkormányzat által kihelyezett „Labdázni tilos!” tábla mellett. Márta nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak büntetés helyett segítségnyújtással kell szolgálnia a kerületi lakóit és olyan fejlődést kell támogatnia, ami nemcsak látványos, de jó is, vagyis megfelel a lakók valós igényeinek.

2017. április 23-án időközi képviselőválasztás lesz Józsefvárosban, a 6. önkormányzati választókerületben (a Magdolna-negyedben és a Csarnok-negyed egy részében). Románné Bolba Márta célja, hogy bekerüljön a józsefvárosi képviselőtestületbe és ott a jelenlegi látványberuházásokra épülő és szegény ellenes politika helyett a helyi lakosokat képviselje.

Márta a sajtótájékoztatón elmondta: „Egy képviselőnek nem az a dolga, hogy a pártja által kiadott központi utasításokat végrehajtsa, hanem az, hogy az őt megválasztó emberek problémáira keressen válaszokat. Az önkormányzat ma szinte minden problémát büntetéssel akar megoldani. Ha valamit nem sikerül jól szabályoznia, inkább mindent megtilt. Én nem azt akarom megkeresni, hogy ki a hibás, hanem a problémák megoldását szeretném elősegíteni.”

A sajtótájékoztatón Márta a legfontosabb problémaként a józsefvárosi lakáshelyzetet emelte ki. Miközben több száz (illetve az önkormányzat legutóbbi számai alapján akár 1000) önkormányzati bérlakás is üresen áll a kerületben, nagyon sok családot fenyeget a kilakoltatás. A kerület szinte futószalagon gyártja a hajléktalan családokat, miközben a gyerekek intézményei elhelyezése sokkal többe kerül, mint ha a családok együtt maradását és lakhatását segítenék. A mindennapi ügyintézés során kiderül, hogy a rendpárti kerület egy hatalmas káoszon ül: nincsenek megbízható információk sem a lakásállományról, sem a lakók befizetéseiről, de még az olyan látványos fejlesztésekről sem, mint a térfigyelő kamerák. A nagy forgalmú 99-es busz mentén megújultak a homlokzatok, de a házfelújításokra és a rendszerszintű karbantartásra már sokkal kevésbé figyel oda az önkormányzat. Sok helyen a belső felújítás teljesen elmaradt vagy nagyon rossz minőségben valósult meg. Az önkormányzat feladata az lenne, hogy a lakók érdekeit szem előtt tartó fejlesztéseket támogasson.

Márta beszélt arról is, hogy a józsefvárosi önkormányzatnak alig van kapcsolata a helyi lakosokkal, ami miatt egyre kevésbé tudják a kerület vezetői, hogy mik az embereket érintő problémák. Az önkormányzat az alulról jövő kezdeményezéseket elutasítja, miközben saját civil szervezeteket hoz létre. Márta elmondta, hogy képviselőként azért fog dolgozni, hogy az önkormányzat nyitott, a helyi civil szerveződéseket tiszteletben tartó intézmény legyen.

A sajtótájékoztatón felszólalt Badzsó Istvánné Angéla kerületi lakos is, a Közöd Civil Társaság alapítója, és elmondta, hogy azért támogatja Márta képviselő jelöltségét, mert egy képviselőben fontosnak tartja, hogy a lakosokat ne a paragrafusokon keresztül, hanem egyénként lássa, akihez bizalommal lehet fordulni, és nem elhallgattatja őket, hanem felerősíti a hangjukat.

Szabó András, egy a kerületből elűzött civil szervezet munkatársa azt emelte ki, hogy Márta eddigi munkája a Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban bebizonyította, hogy erős emberi kapcsolatokat tud kiépíteni és képes védeni embereket és közösségeket, a Józsefvárosban pedig éppen ilyen emberekre van szükség a képviselőtestületben.

A Kettős Mérce videója a sajtótájékoztatóról: https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/10154930399168467/

Email: magdolnakampany@gmail.com, Facebook: https://www.facebook.com/MartatAMagdolnanak/ https://www.facebook.com/MartatAMagdolnanak/

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.