hétfő, július 16, 2018
Civil Hírügynökség

Mártát a Magdolnának!

marta-170220

Románné Bolba Márta evangélikus lelkész és a Közöd Civil Társaság  elnöke független képviselőjelöltként indul a józsefvárosi időközi önkormányzati képviselőválasztáson.

Indulását 2017. február 20-án jelentette be a VIII. kerületi Mátyás téren, a kerületi önkormányzat által kihelyezett „Labdázni tilos!” tábla mellett. Márta nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak büntetés helyett segítségnyújtással kell szolgálnia a kerületi lakóit és olyan fejlődést kell támogatnia, ami nemcsak látványos, de jó is, vagyis megfelel a lakók valós igényeinek.

2017. április 23-án időközi képviselőválasztás lesz Józsefvárosban, a 6. önkormányzati választókerületben (a Magdolna-negyedben és a Csarnok-negyed egy részében). Románné Bolba Márta célja, hogy bekerüljön a józsefvárosi képviselőtestületbe és ott a jelenlegi látványberuházásokra épülő és szegény ellenes politika helyett a helyi lakosokat képviselje.

Márta a sajtótájékoztatón elmondta: „Egy képviselőnek nem az a dolga, hogy a pártja által kiadott központi utasításokat végrehajtsa, hanem az, hogy az őt megválasztó emberek problémáira keressen válaszokat. Az önkormányzat ma szinte minden problémát büntetéssel akar megoldani. Ha valamit nem sikerül jól szabályoznia, inkább mindent megtilt. Én nem azt akarom megkeresni, hogy ki a hibás, hanem a problémák megoldását szeretném elősegíteni.”

A sajtótájékoztatón Márta a legfontosabb problémaként a józsefvárosi lakáshelyzetet emelte ki. Miközben több száz (illetve az önkormányzat legutóbbi számai alapján akár 1000) önkormányzati bérlakás is üresen áll a kerületben, nagyon sok családot fenyeget a kilakoltatás. A kerület szinte futószalagon gyártja a hajléktalan családokat, miközben a gyerekek intézményei elhelyezése sokkal többe kerül, mint ha a családok együtt maradását és lakhatását segítenék. A mindennapi ügyintézés során kiderül, hogy a rendpárti kerület egy hatalmas káoszon ül: nincsenek megbízható információk sem a lakásállományról, sem a lakók befizetéseiről, de még az olyan látványos fejlesztésekről sem, mint a térfigyelő kamerák. A nagy forgalmú 99-es busz mentén megújultak a homlokzatok, de a házfelújításokra és a rendszerszintű karbantartásra már sokkal kevésbé figyel oda az önkormányzat. Sok helyen a belső felújítás teljesen elmaradt vagy nagyon rossz minőségben valósult meg. Az önkormányzat feladata az lenne, hogy a lakók érdekeit szem előtt tartó fejlesztéseket támogasson.

Márta beszélt arról is, hogy a józsefvárosi önkormányzatnak alig van kapcsolata a helyi lakosokkal, ami miatt egyre kevésbé tudják a kerület vezetői, hogy mik az embereket érintő problémák. Az önkormányzat az alulról jövő kezdeményezéseket elutasítja, miközben saját civil szervezeteket hoz létre. Márta elmondta, hogy képviselőként azért fog dolgozni, hogy az önkormányzat nyitott, a helyi civil szerveződéseket tiszteletben tartó intézmény legyen.

A sajtótájékoztatón felszólalt Badzsó Istvánné Angéla kerületi lakos is, a Közöd Civil Társaság alapítója, és elmondta, hogy azért támogatja Márta képviselő jelöltségét, mert egy képviselőben fontosnak tartja, hogy a lakosokat ne a paragrafusokon keresztül, hanem egyénként lássa, akihez bizalommal lehet fordulni, és nem elhallgattatja őket, hanem felerősíti a hangjukat.

Szabó András, egy a kerületből elűzött civil szervezet munkatársa azt emelte ki, hogy Márta eddigi munkája a Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Házban bebizonyította, hogy erős emberi kapcsolatokat tud kiépíteni és képes védeni embereket és közösségeket, a Józsefvárosban pedig éppen ilyen emberekre van szükség a képviselőtestületben.

A Kettős Mérce videója a sajtótájékoztatóról: https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/10154930399168467/

Email: magdolnakampany@gmail.com, Facebook: https://www.facebook.com/MartatAMagdolnanak/ https://www.facebook.com/MartatAMagdolnanak/

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.