vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Magyarország még megállíthatja a CETA-t!

CETA-161027

Kiábrándító hírként fogadta a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Egyesület azt, hogy az Európai Parlament rábólintott az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményre (CETA). Az egyezmény elfogadásával az Európai Parlament még több hatalommal ruházza fel a nagyvállalatokat, és szembemegy az emberek érdekével, valamint nem szolgálja a környezetünk védelmét.

Annak érdekében, hogy elkerülhessük az egyezmény teljes körű hatályba lépésével várható negatív környezeti és társadalmi hatásokat, a zöld szervezetek azt várják a magyar országgyűlési képviselőktől, hogy a tagállami ratifikálási folyamat során utasítsák el a CETA-t.

Az Európai Parlament 2017. február 15-én 408 igen és 254 nem szavazattal elfogadta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) tervezetét. A döntést követően várhatóan március 1-től ideiglenesen hatályba fognak lépni az egyezmény bizonyos részei. A CETA legvitatottabb része, a befektetési bírósági rendszer viszont nem került bele az egyezmény ideiglenesen alkalmazandó elemei közé: erre majd csak a CETA teljes körű ratifikálását követően kerülne sor. Addig azonban hosszú még az út, az EU tagállamainak nemzeti szinten is szavazniuk kell a CETA-ról.

„Ahelyett, hogy az európai parlamenti képviselők az igazságosság és a demokrácia értékei mellett álltak volna ki, a CETA elfogadásával csak még több hatalommal ruházták fel a nagyvállalatokat. Annak érdekében, hogy az állampolgárok bizalma erősödhessen az uniós intézményrendszerben, a politikusoknak az európai polgárok millióinak követelésével összhangban a cégek helyett a köz érdekét kell szem előtt tartaniuk” – hangsúlyozta Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára.

A CETA különösen elfogadhatatlan Magyarország számára. A megállapodás veszélyeztetné Magyarország Alaptörvénybe foglalt génmódosítás-mentes mezőgazdaságát, mert a GMO-szennyezés legalizálásával a CETA felszámolná az uniós engedély nélküli GMO-kra vonatkozó zéró tolerancia elvét.

„A magyar lakosság érdekében az Országgyűlésnek el kell utasítania a CETA-t. Lehetséges egy igazságos, az emberek egészségét és a környezet védelmét előtérben tartó szabályozás a kereskedelmi egyezményekben is, hazánknak ezt kell támogatnia” – nyilatkozta Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország programvezetője.

„Jó hír, hogy bár megszavazta az Európai Parlament a CETA-t, az egyezmény egyik legproblematikusabb pontja, a befektetői bírósági rendszer még nem fog most ideiglenesen hatályba lépni. Erre csak a CETA tagállami ratifikálását követően kerülhetne sor. Ezért is fontos, hogy a magyar parlament elutasítsa az elsősorban a multinacionális cégek érdekeit szolgáló egyezményt” – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.