szombat, június 23, 2018
Civil Hírügynökség

Magyar diákok csodakesztyűje vakoknak

olvasoApp-170623

“Bármilyen társadalmi problémára gyógyírt jelentő applikáció élhetőbbé teszi a világot.” Ezzel a mottóval indította el idén a Microsoft nemzetközi versenyét, az Imagine Cupot, melyen Magyarországot a vakoknak és gyengénlátóknak fejlesztő GlovEye fogja képviselni.

A Microsoft Imagine Cup verseny nemzetközi döntője 2017 nyarán Seattleben lesz, több mint harminc ország fogja magát képviselni, a fődíj pedig 100 ezer dollár, melyet a projekt beindítására fordíthatnak. A GlovEye nevű, egyetemistákból álló magyar csapat egy hat indulóból álló hazai szeminárium megnyerésével akkreditálta magát a nemzetközi porondra találmányukkal, mely a vakok és gyengénlátók életét könnyíti meg.

De mi is ez, hogyan működik és miért van csodakesztyű a címben?

Azért van csodakesztyű a címben, mert lényegében egy kézre felhúzható eszközt álmodtak meg a fejlesztőcsapat tagjai, ami egy tradicionális kesztyűhöz hasonlít a legjobban. A tenyér felőli oldalon vannak a szenzorok, a mutatóujj belső részénél pedig található egy Braille-kijelző. Utóbbi hat pontból áll, a nyomtatott szöveget pedig Braille-írássá alakítja át, és aszerint mozgatja az ujjal érintkező pontokat, hogy milyen betűnél tart az olvasó. Abban, hogy tudja az eszköz, hogy hol tart az olvasó a szövegben, a tenyér felőli oldalon található szenzorok segítenek, illetve egy okostelefon. Egyelőre mobiltelefon nélkül nem használható a GlovEye, mert egy applikáció kell a szöveg digitalizálásához, mely a telefon kameráján keresztül működik. A digitalizálás után pedig a mobil Bluetoothon küldi át a jeleket, amiből Braille-írás lesz.

Fontos volt a fejlesztés során, hogy olyan mobilis, könnyedén hordozható eszköz készüljön, amihez nem kell külön számítógép, illetve nem kerül olyan sokba, mint akár egy Braille-tábla. A mobil és a hordozhatóság akár az utazások alatti olvasást is lehetővé tenné, de táblák, molinók vagy éppen digitálisan megjelenő szövegek is “láthatóvá” válnának a vakok számára. A GlovEye kesztyűt százezer forint körüli áron tudja elképzelni a csapat, egy éven belül pedig már publikus példányokat is szeretnének belőle, melyet a vakok egyedül, bármilyen segítség nélkül tudnak használni, tudtam meg Fülöp Ádámtól, az egyik fejlesztőtől.

A csapat februárban állt össze, március óta tart a fejlesztés és a tesztelés. Mivel egyetemisták, tanulmányaik mellett, szabadidejükben kezdték el a GlovEye projektet, viszont a hazai verseny megnyerése óta minden energiájukat és idejüket erre fordítják. A jövőre nézve tervben van a kesztyű kézírás felismerésének kifejlesztése, illetve a Braille-írás oktatásában való felhasználása.

Vakokkal dolgoznak együtt

A GlovEye csapat tagjai rendszeres találkozókat szoktak tartani, melyen vakok és gyengénlátók próbálják ki az újabb prototípusait a kesztyűnek, majd a véleményük, ötleteik és a tapasztalataik megosztása után csiszolják tovább a fejlesztők a találmányt. Egybehangzóan az a tesztelők véleménye, hogy az eszköz olvasásra tökéletesen használható, semmivel sem nehezebb kivenni, hogy milyen betűket és szöveget jelenít meg, mint egy nyomtatott Braille-táblán.

A GlovEye csapata júliusban lép a nemzetközi porondra, addig még biztosan lesz csiszolva a prototípuson, sőt, ha minden jól megy, reményeik szerint addigra már egy közel teljes egészében kész termékkel állhatnak a Microsoft Imagine Cup zsűrije elé.

 

Forrás: blikk.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.