péntek, április 20, 2018
Civil Hírügynökség

Magadról nem akarsz beszélni?

magadrol-170306

A Pécsi Keret Alkotó Csoport a Fogd A Kezem Alapítvánnyal, a SZÁMÁ DA NOJ – Vigyázz reánk Egyesülettel, a Pécsi Református Kollégium Gimnázium diákjainak közreműködésével, valamint a PTE Művészeti Karával közösen, romák és fogyatékossággal élők bevonásával egy darabot állított színpadra az előítéletekről és a befogadásról „Magadról nem akarsz beszélni?” címmel.

Az ősbemutató március 9-én lesz Pécsen, a Művészetek és Irodalom Házában. A színdarabot Kiss Tibor Noé írta. Az előadást egy pályázat keretében, áprilisig, várhatóan 8 alkalommal ingyenesen is bemutatják majd Baranya megyei iskolákban.

A projekt célja a fiatal korosztály színházi nevelése előadóművészet által, a társadalmi integráció kapcsán a kisebbségi csoportok rétegkultúrájának és integrációs problémáinak bemutatása. Ezt a projektben a bevont roma és fogyatékossággal élő színészek szemléletével érik el. A színházi nevelési foglalkozások során minden esetben társadalmi, erkölcsi vagy lélektani problémákat járják körül a fiatalokkal közösen. A TIE-társulatok a színházat és a drámát eszközként használják, a cél minden esetben a probléma megértésének elmélyítése. A színházi nevelés módszerének lényege, hogy a nézőket aktívan bevonja a színházi folyamatba, a színházi előadásba.

A darabban hétköznapi előítéleteinkkel találkozhatnak majd a nézők: „Minden cigány lop, nem?”, „Csilla sokkal okosabb annál, mint amilyennek látszik.”, „…igazából veled kellene járnia csajozni, mert te olyan kedves vagy, értesz a nyelvükön, és ilyenkor nem jelentesz számára konkurenciát…”. A darab alkotói úgy vélik, mindannyian előítéletesek vagyunk! Előítéleteink ketrecbe zárnak minket, csökkentik mozgásterünket, meggátolnak szabadságunk megélésében. Minél bátrabban közelítünk embertársunkhoz, minél közelebb merünk menni, merjük meglátni a sztereotípián túl a személyiséget, annál boldogabbak és felszabadultabbak lehetünk. A darab kimerevített pillanata lehetőséget teremt az önreflexióra.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.