szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Lehet másként “Sztó-másként”

sztomaskent-190812

Az informatikai forradalom és az okos-telefonok világa új lehetőségeket nyitott a betegszervezetek részére.

A frissen sztómássá váltak többnyire egy nagy hasi műtét sokkjával, fájdalmával töltik első napjaik. Ekkor még szinte mellékes probléma, hogy a hasukon egy székletgyűjtő zsák van, amit a nővérek cserélnek. Közeledve a kórházi elbocsátáshoz a kórházi szakszemélyzet képességei és elhívatottságától függően megtanítják az eszköz használatára.

A “tanuló” a felépülésének ebben a szakaszába igazán odafigyelni se tud. A kórház igyekszik a kórházi tartózkodás idejét minél rövidebbre szabni. Arra mód sincs, hogy a beteg önmagát ellátva kivárjon egy – két székelési ciklust, és oktatója előtt “vizsgát tegyen” és az eszköz hatékony működéséről meggyőződjön. Otthonában szembesül a zsákviselés minden gondjával. Egy leváló zsák problémájával az otthonától messzi kórházba elindulni se mer. Most kellene a segítség, de ki adhat? A kórházi szakszemélyzet nem tud kiszállni, sőt ha a beteg keresi fel a kórházban nem biztos, hogy sürgősséggel gyorsan sorra kerül. A házi orvosi asszisztencia erre nem képzett.

Ezen előzmények átgondolásával jutottunk a következő megoldásra: A Facebook zárt csoportjában indítottuk el online tanácsadó szolgálatunk “Sztó-másként” ( https://www.facebook.com/groups/SZTOMA/ ) néven, amely pillanatnyilag 770 taggal rendelkezik, a létszám heti 3-4 taggal nő. A tagok az ország minden területét lefedik. Az internetet használó sztómások vagy hozzátartozóik könnyen rátalálnak erre az online működő felületre, ahol minden kérdés perceken belül, de legfeljebb egy órán belül megválaszolásra kerül. Legtöbb probléma így meg is oldódik, de sok esetben merül fel a helyszíni segítség szükségessége.

A csoport tagjai között nagyon sok készséges és öntevékeny sztómás van, akik felkeresik a közelükben lévő rászorulót. Ezzel nem csak segítséget kapnak, hanem egy hiteles évek óta sztómával élő ember ad bizonyságot a túlélésről. Szeretnénk a csoport létéről a közvéleményt tudósítani, hogy hírünk minél több sorstársunkhoz eljusson. Ezért kampányt szerveztünk egy sportesemény keretében. A V4-ek sztómás küldötteinek részvételével Balatont megkerülő kerékpár túrát szerveztünk. Részletek a meghívóban.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.