péntek, szeptember 21, 2018
Civil Hírügynökség

Légy te is önkéntes környezettisztító!

automentes-170728

Teremtsünk hagyományt és legyen minden hónap első vasárnapja autómentes nap.

1998 óta minden év szeptember 22-én megtartják az Európai Autómentes Napot (European Car Free Day), amely rendezvénysorozat fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Az ötlet nagyszerű, de ez az egy nap már nem elég, ideje tovább lépni. A világ nagy változás küszöbén áll, a robbanómotoros járművek kora hamarosan lejár. Segítsük elő a fejlődést és tegyük meg együtt a következő lépést egy tisztább, élhető jövő felé.

Ezen a napon válaszd a tömegközlekedést, ülj fel biciklidre vagy egyszerűen sétálj.
Ha szabad vagy, szervezz családi, baráti programot, maradjatok otthon vagy menjetek ki a szabadba és ünnepeljétek a természetet, amelytől az életet kaptuk. Szervezz közösségi programot, kirándulást, kerékpáros túrát, környezetvédelmi rendezvényt.

Az autók kipufogógázai óriási mértékben hozzájárulnak a szmog, azaz a füstköd kialakulásához, melynek belélegzése légzőszervi károsodáshoz vezet, asztmát, allergiát, tüdőödémát okozhat. Súlyosan egészségkárosító vegyületeket tartalmaz. A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó szálló por hatására romlik az agy és a szív oxigénellátottsága, keringési és szívbetegségeket idézhet elő. Nemcsak önmagában ártalmas, hanem a porszemek felületén található mérgező anyagok, baktériumok, vírusok miatt is, melyek így könnyebben bejutnak a szervezetbe. Felmérések szerint több európai életet követel, mint az autóbalesetek.

A nagy mennyiségű por nemcsak az emberi egészségre káros, pusztítja a növényeket is, mivel a levelekre rakódva gátolja a fotoszintézist és elzárja a gázcserenyílásokat. Továbbá amikor az eső szennyezett levegőben hullik alá, megmérgeződhet, a füst keveredik a csapadékkal, ilyenkor savas eső esik. A leesett esőcsepp ártalmas a talajra, az élővilágra, gyengíti a növényeket, megmérgezi az állatokat, de még az épületeket is rongálja. Csak rajtunk múlik, hogy milyen világban akarunk élni!

Tiszteljük a természetet és az életet!

Kattints az „Ott leszek” gombra, ha ezen a napon nem ülsz autóba.
Lássuk, hányan leszünk :)

Tegyük magunkat próbára, és a későbbiekben próbáljunk egyre gyakrabban autómentes napot tartani!

 

Forrás: facebook.com

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.