vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Légy te is önkéntes környezettisztító!

automentes-170728

Teremtsünk hagyományt és legyen minden hónap első vasárnapja autómentes nap.

1998 óta minden év szeptember 22-én megtartják az Európai Autómentes Napot (European Car Free Day), amely rendezvénysorozat fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Az ötlet nagyszerű, de ez az egy nap már nem elég, ideje tovább lépni. A világ nagy változás küszöbén áll, a robbanómotoros járművek kora hamarosan lejár. Segítsük elő a fejlődést és tegyük meg együtt a következő lépést egy tisztább, élhető jövő felé.

Ezen a napon válaszd a tömegközlekedést, ülj fel biciklidre vagy egyszerűen sétálj.
Ha szabad vagy, szervezz családi, baráti programot, maradjatok otthon vagy menjetek ki a szabadba és ünnepeljétek a természetet, amelytől az életet kaptuk. Szervezz közösségi programot, kirándulást, kerékpáros túrát, környezetvédelmi rendezvényt.

Az autók kipufogógázai óriási mértékben hozzájárulnak a szmog, azaz a füstköd kialakulásához, melynek belélegzése légzőszervi károsodáshoz vezet, asztmát, allergiát, tüdőödémát okozhat. Súlyosan egészségkárosító vegyületeket tartalmaz. A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó szálló por hatására romlik az agy és a szív oxigénellátottsága, keringési és szívbetegségeket idézhet elő. Nemcsak önmagában ártalmas, hanem a porszemek felületén található mérgező anyagok, baktériumok, vírusok miatt is, melyek így könnyebben bejutnak a szervezetbe. Felmérések szerint több európai életet követel, mint az autóbalesetek.

A nagy mennyiségű por nemcsak az emberi egészségre káros, pusztítja a növényeket is, mivel a levelekre rakódva gátolja a fotoszintézist és elzárja a gázcserenyílásokat. Továbbá amikor az eső szennyezett levegőben hullik alá, megmérgeződhet, a füst keveredik a csapadékkal, ilyenkor savas eső esik. A leesett esőcsepp ártalmas a talajra, az élővilágra, gyengíti a növényeket, megmérgezi az állatokat, de még az épületeket is rongálja. Csak rajtunk múlik, hogy milyen világban akarunk élni!

Tiszteljük a természetet és az életet!

Kattints az „Ott leszek” gombra, ha ezen a napon nem ülsz autóba.
Lássuk, hányan leszünk :)

Tegyük magunkat próbára, és a későbbiekben próbáljunk egyre gyakrabban autómentes napot tartani!

 

Forrás: facebook.com

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.