vasárnap, május 26, 2019
Civil Hírügynökség

Látássérültekkel a hallássérültekért

munkakorHallas-180518

A látássérültek jól kiegészítik a hallássérültek hiányosságait: mint pl. a hangzó beszéd értése. Elsősorban a gyors gépelés, adatrögzítés, különböző szoftverek használata a feladatuk, sokszor hanganyagokat és beszélgetéseket írnak le, valamint angol-magyar relációban fordítói munkát végeznek. Jelenleg többségében uniós Erasmus+ hallássérültek számára készülő tananyag és jelnyelvi szótár fejlesztési projektekben dolgoznak együtt szakértők vezetésével.

Ezen tevékenység megjelenése teremtette meg azt az igényt, hogy hallássérültek mellett nagy számban foglalkoztatunk látássérülteket. Így az előnyök összeadódnak, a hátrányok háttérbe szorulnak. A kommunikációban sokat segít a vizualizálás, amelyet a digitalizáció rohamos fejlődése tesz lehetővé. A látássérült munkatársnak a beszéd és a nyelvek ismerete az erőssége, a hallássérültek az anyagok megértést tesztelik. Jelenleg a gasztronómia, a turizmus, a kertészet és a bútorgyártás munkafolyamataira készülnek tananyagok, ezzel kapcsolatos szakmaleírások és jelnyelvi szótárak fejlesztési projektjein dolgoznak szakemberek irányításával.

A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért három éve segíti a látás- és mozgássérülteket a hallássérültek mellett úgy, mint munkaadó. Ezen kívül a munkaerő-piaci lehetőségeiket figyelembe véve igyekszik őket a munka világába visszavezetni: munkahelyet keresni a számukra.

 

Forrás: Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.