szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Lányok és fiúk – Tanítási dilemmák és megoldási javaslatok

lanyokFiuk-190514

Az Anthropolis Egyesület a Női Érdek Szövetséggel együttműködve képzést hirdet tanároknak a fiúk és lányok közötti magatartásbeli eltérések kezelése, a nemek szerinti adekvát nevelési stratégiák kialakítása, a nemi alapú agresszió visszaszorítása érdekében.

– Mit kezdjek a lányok és fiúk közötti magatartásbeli eltérésekkel?
– Mit tehetek azért, hogy ne alakuljon ki különbség lányok és fiúk között bizonyos tantárgyak iránti motiváció terén?
– Hogyan kezeljem, ha megjelenik a verbális, fizikai agresszió a diákok között?
A fenti dilemmák bizonyára sok tanár számára ismerősek, bár az egyes jelenségek a tanított korosztály függvényében más-más formát ölthetnek.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézete munkatársainak támogatásával három napból álló tréninget szervez gyakorló tanárok számára a fenti és egyéb kapcsolódó iskolai jelenségek új szempontú megközelítésének elősegítésére. A képzés harmadik napjához interaktív tréninggel csatlakozik az Anthropolis Egyesület és a Közép-Európai Egyetem (CEU).

Képzésünk célja, hogy a részt vevő tanárok szakmai tapasztalatára építve segítsünk szakmai eszköztárukat bővíteni az iskolában megjelenő nemi sajátosságok, különbségek értelmezésére és ezek kezelésére, érzékenységgel a nemek egyenlősége iránt. Ezenkívül a tréning célja, hogy bővüljenek szakmai ismereteik a nemekre érzékeny pedagógiai módszerekről többek között a motiválás és fegyelmezés, a tanórák megtervezése, valamint a diákok közötti interakciók problémáinak felismerése és kezelése terén.

Ezek a jelenségek és dilemmák nem új keletűek, ám a tanárképzésben korábban kevés figyelem jutott rájuk. Ennek ellenére a gyakorlatban tapasztalt fenti jelenségek kezelésére vélhetően minden gyakorló tanár eszköztárában lapulnak kipróbált módszerek. Képzésünk, interaktív módon, e témákat a résztvevők gyakorlati tapasztalataira, jó példáira építve járja majd körül. A képzés során a tanárokat a témában segítő Nemi Esélyegyenlőségi Mutató (NEM) interaktív bemutatására is sor kerül. Mivel maga a képzésünk is pilot, azaz tesztjellegű, a résztvevőknek módjuk lesz bekapcsolódni a kurzus kidolgozásába és továbbfejlesztésébe is észrevételeikkel és javaslataikkal.

A képzést elsősorban olyan, bármely szakos tanárok figyelmébe ajánljuk, akik a 11-14 éves korosztály körében, általános iskola felső tagozatán, vagy 8, ill. 6 osztályos gimnáziumokban, illetve középiskolában tanítanak. A tréninget a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség oktatási tapasztalattal is rendelkező munkatársai tartják. A képzésbe ágyazva az Anthropolis Egyesület és a CEU trénerei interaktív módon bemutatják a NEM-et, és hogy hogyan lehet alkalmazni a résztvevők iskoláiban. A képzés ingyenes, három tréningnapot és egy otthoni feladatot foglal magába, próbajellegénél fogva kreditponttal nem jár. A tréningalkalmakkor ingyenes étkezést, és a jelentkezéskor előre jelzett igény esetén gyerekfelügyeletet biztosítunk.

A kurzus egy próba (pilot) tréning egy nemzetközi, „A nemekre érzékeny oktatás felé” című Erasmus+ Stratégiai Partnerségek projekt keretén belül. A kurzust a következő félévben a résztvevők visszajelzései alapján továbbfejlesztjük és újra kipróbáljuk, majd a második pilot után véglegesítjük – az ELTE PPK, valamint a cseh és osztrák egyetemi és civil partnerekkel együtt – a tréning tananyagát.

Helyszín: Budapest, 1068, Városligeti fasor 46-48. III. emelet (MASZSZ Székház)

A három képzési nap időpontjai:
2019. május 17. 14:00 – 17:30,
május 18. 9:30 – 16:00,
május 25. 9:30 – 17:30 óráig.

Amennyiben képzésünk felkeltette érdeklődését, jelentkezését a https://tinyurl.com/y9d9wu2s online jelentkezési lapon várjuk!

Jelentkezéseket 2019. május 15-ig, illetve a helyek függvényében fogadunk.

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásával jött létre.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.