péntek, július 20, 2018
Civil Hírügynökség

Különleges csemegékkel vár a Budapesti Fesztiválzenekar

bFZenekarLogo-170905

Túl az évad első Közösségi Hetén és Fischer Iván Don Giovanni-rendezésén is, a Budapesti Fesztiválzenekar még tartogat néhány kellemes meglepetést szeptember végén és október elején.

Az ŐRÜLTTŐL a boldogig
Szeptember 28-án a BFZ barokk együttese muzsikál a Müpa Fesztivál Színházában „őrült” spanyol hangulatban, a kivételes zenei intelligenciájú brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével. Ezen az estén együtt nevethetünk Don Quijotéval, és szinte a bőrünkön érezhetjük a mediterrán napsugarakat. Cohen így fogalmazta meg, mi vár ránk: „Már nagyon várom a spanyol tematikájú koncertünket! Telemann szvitje pontosan megjeleníti Cervantes Don Quijotéjének bolondos és olykor teljesen őrült kalandjait. A kiválasztott szerzők közül többen az akkor még a spanyol királysághoz tartozó Nápolyból származnak. Imádom Scarlatti rendkívül teátrális és expresszív muzsikáját és Durante avantgárd és bizarr „őrült szimfóniáját”. Manapság ritkán lehet hallani Boccherini-szimfóniát a koncerttermekben, ezért nagy izgalommal készülök ennek a csodás zeneműnek a felfedezésére is.”

Európai Hidak fesztivál, szeptember 28. 19:45, Müpa, Fesztivál Színház
(Az Európai Hidak fesztivál a Müpa és a BFZ közös rendezvénye.)
További információ: https://www.bfz.hu/event/165

Tudományos, FANTASZTIKUS
Szeptember 29-én kortárs spanyol műveket hallhatunk egy francia kortárs, Pascal Rophé értelmezésében. A karmester szenvedélyes, újító alkat, magabiztosan nyúl 18-19. századi szimfóniákhoz és kortárs művekhez is, ahogy azt az Európai Hidak fesztiválon is teszi. A három általa választott zeneszerző, Lazkano, Posadas és Parra tudós muzsikusok, műveik elmélyült figyelmet igénylő, mélyen felkavaró zenei nehézbombázók, amelyekben ott a zeneiség, a felfedezés vágya, a lélek, a világot mozgató természeti erők és a tudomány is. Rophé, aki fiatal korában mindenáron hard rock dobos szeretett volna lenni, így mesélt a közelgő koncertről: „Nagy megtiszteltetés, hogy Fischer Iván engem kért fel erre a koncertre, és örültem a témának is, hiszen az volt a kérés, hogy ne a nagy spanyol nevek között keressem a szerzőket, hanem kevésbé ismert, vagy legalábbis még nem világhírű, kortárs komponisták darabjait vezényeljem. Ez sokkal izgalmasabb, mint az állandóan hallható nagy művekből összeállítani egy programot. Mindhármuk műveit vezényeltem már, nagyon közel állnak hozzám ezek a kreatív, izgalmas fiatalemberek.”

Európai Hidak fesztivál, szeptember 29., 19:45, Müpa, Fesztivál Színház
(Az Európai Hidak fesztivál a Müpa és a BFZ közös rendezvénye.)
További információ: https://www.bfz.hu/event/166

NŐI kezekben
„Nagyra értékelem azokat a kollégáimat, akik segítenek több alkalmat teremteni a női karmestereknek. Ilyen Fischer Iván is, akinek köszönhetően rövidesen Budapesten vezényelhetek” – mondja Marin Alsop, az első női karmester a Fesztiválzenekar történetében. Október 4-én és 5-én Sibelius „lenyűgözően gyönyörű” hegedűversenyét a fiatal orosz-német hegedűművész, Alina Pogostkina játssza a Müpában. A koncert második felében Sosztakovics 7. szimfóniáját hallhatjuk, melyről Alsop így ír: „a háború realitása soha nem tűnik el, ezért nagyon fontos, hogy emlékeztessünk mindenkit, milyen értékes a béke a világ számára”. Az amerikai karmester először jár Budapesten, és alig várja, hogy megismerkedhessen „egy rendkívüli zenekar különösen szabad szellemével”.

Október 4-5., 19:45, Müpa
További információ: https://www.bfz.hu/event/23
Október 5. Midnight Music, Várkert Bazár
További információ: https://www.bfz.hu/event/173

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.