péntek, március 23, 2018
Civil Hírügynökség

Különleges csemegékkel vár a Budapesti Fesztiválzenekar

bFZenekarLogo-170905

Túl az évad első Közösségi Hetén és Fischer Iván Don Giovanni-rendezésén is, a Budapesti Fesztiválzenekar még tartogat néhány kellemes meglepetést szeptember végén és október elején.

Az ŐRÜLTTŐL a boldogig
Szeptember 28-án a BFZ barokk együttese muzsikál a Müpa Fesztivál Színházában „őrült” spanyol hangulatban, a kivételes zenei intelligenciájú brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével. Ezen az estén együtt nevethetünk Don Quijotéval, és szinte a bőrünkön érezhetjük a mediterrán napsugarakat. Cohen így fogalmazta meg, mi vár ránk: „Már nagyon várom a spanyol tematikájú koncertünket! Telemann szvitje pontosan megjeleníti Cervantes Don Quijotéjének bolondos és olykor teljesen őrült kalandjait. A kiválasztott szerzők közül többen az akkor még a spanyol királysághoz tartozó Nápolyból származnak. Imádom Scarlatti rendkívül teátrális és expresszív muzsikáját és Durante avantgárd és bizarr „őrült szimfóniáját”. Manapság ritkán lehet hallani Boccherini-szimfóniát a koncerttermekben, ezért nagy izgalommal készülök ennek a csodás zeneműnek a felfedezésére is.”

Európai Hidak fesztivál, szeptember 28. 19:45, Müpa, Fesztivál Színház
(Az Európai Hidak fesztivál a Müpa és a BFZ közös rendezvénye.)
További információ: https://www.bfz.hu/event/165

Tudományos, FANTASZTIKUS
Szeptember 29-én kortárs spanyol műveket hallhatunk egy francia kortárs, Pascal Rophé értelmezésében. A karmester szenvedélyes, újító alkat, magabiztosan nyúl 18-19. századi szimfóniákhoz és kortárs művekhez is, ahogy azt az Európai Hidak fesztiválon is teszi. A három általa választott zeneszerző, Lazkano, Posadas és Parra tudós muzsikusok, műveik elmélyült figyelmet igénylő, mélyen felkavaró zenei nehézbombázók, amelyekben ott a zeneiség, a felfedezés vágya, a lélek, a világot mozgató természeti erők és a tudomány is. Rophé, aki fiatal korában mindenáron hard rock dobos szeretett volna lenni, így mesélt a közelgő koncertről: „Nagy megtiszteltetés, hogy Fischer Iván engem kért fel erre a koncertre, és örültem a témának is, hiszen az volt a kérés, hogy ne a nagy spanyol nevek között keressem a szerzőket, hanem kevésbé ismert, vagy legalábbis még nem világhírű, kortárs komponisták darabjait vezényeljem. Ez sokkal izgalmasabb, mint az állandóan hallható nagy művekből összeállítani egy programot. Mindhármuk műveit vezényeltem már, nagyon közel állnak hozzám ezek a kreatív, izgalmas fiatalemberek.”

Európai Hidak fesztivál, szeptember 29., 19:45, Müpa, Fesztivál Színház
(Az Európai Hidak fesztivál a Müpa és a BFZ közös rendezvénye.)
További információ: https://www.bfz.hu/event/166

NŐI kezekben
„Nagyra értékelem azokat a kollégáimat, akik segítenek több alkalmat teremteni a női karmestereknek. Ilyen Fischer Iván is, akinek köszönhetően rövidesen Budapesten vezényelhetek” – mondja Marin Alsop, az első női karmester a Fesztiválzenekar történetében. Október 4-én és 5-én Sibelius „lenyűgözően gyönyörű” hegedűversenyét a fiatal orosz-német hegedűművész, Alina Pogostkina játssza a Müpában. A koncert második felében Sosztakovics 7. szimfóniáját hallhatjuk, melyről Alsop így ír: „a háború realitása soha nem tűnik el, ezért nagyon fontos, hogy emlékeztessünk mindenkit, milyen értékes a béke a világ számára”. Az amerikai karmester először jár Budapesten, és alig várja, hogy megismerkedhessen „egy rendkívüli zenekar különösen szabad szellemével”.

Október 4-5., 19:45, Müpa
További információ: https://www.bfz.hu/event/23
Október 5. Midnight Music, Várkert Bazár
További információ: https://www.bfz.hu/event/173

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.