kedd, április 23, 2019
Civil Hírügynökség

Kreatív Ifjúsági Munka Szimpózium Richard Holmes-szal

2018-03-21 Esemény, Hírfolyam
NyitottKorLogo-180312

Március 25-én nyilvános rendezvényre kerül sor a Nyitott Kör Egyesület szervezésében. Az eseményre olyan szervezetek képviselői lesznek meghívva előadóként, akik az utóbbi években eredményes projekteket valósítottak meg a művészetpedagógia és az ifjúsági munka ötvözésével. A szimpózium helyszíne az Átrium előtere lesz.

A Kreatív Ifjúsági Munka Szimpóziumot megelőző 3 napban első alkalommal tart nyilvános tréninget Magyarországon Richard Holmes angol színházi nevelési szakértő a Jurányi Ház TÁP termében. A nemzetközileg elismert Big Brum színházi nevelési társulat jelenlegi művészeti vezetőjét és rendezőjét a Nyitott Kör Egyesület hívta meg. A mellette meghívott előadók között ott van az Artemisszió, az Élményakadémia, az Egyesek vagy éppen a Szubjektív Értékek Alapítvány képviselője – csupa olyan szervezet, akik az utóbbi években eredményes projekteket valósítottak meg a művészetpedagógia és az ifjúsági munka ötvözésével. A Szimpózium programja nagyon változatos, így lesz szó drámáról, színházról, slam poetry-ről, önkéntes táborokról, kültéri expedíciókról, zenéről, képzőművészetről és filmről egyaránt.

A Big Brum színházi nevelési társulat nézete szerint „a Művészet a megismerés egy módja”, nem pedig valamiféle tudás vagy megértés átadásának eszköze. A fiatalokkal való több mint húsz éve tartó munkájában a társulat az életük értelmének megteremtéséhez a Történetek és a Dráma erejét használja. A Dráma szerintük társadalmi képzelet, amely az érzés és a gondolat szintézisét alkotva jövőbeli cselekvésre sarkall.

richardHolmes-180312

„Azt gondolom, hogy a Történet az egyetlen módja az emberiség megértésének. Mi magunk a történeteink vagyunk. A történetek nélkül nincs közösség, közösség nélkül pedig nincs emberség és emberiség” – mondta el Richard Holmes. – „Akik nem dolgoznak fiatalokkal, hajlamosak azt gondolni, hogy a Big Brum drámái talán túl sok mindent kívánnak a fiatal közönségtől. Pedig nem. Olyan területeket és nézőpontokat fedünk fel, amelyek a valóság alapvető részei, csak épp ritkán esik róluk szó.”

A tíz éves Nyitott Kör Egyesület célja megteremteni a párbeszéd lehetőségét az egyes szervezetek és területek közt, hogy ezek a szervezetek ne csak megismerjék egymás jó gyakorlatait, hanem egy fórumot generálva beszélgethessenek a bevonás eszközeiről, a fiatal generáció igényeiről és lehetőségeiről, valamint a nevelés és a nem-formális tanulás szerepéről.

„A nem-formális tanulási helyzetek egyszerre ruháznak fel új képességekkel, bővítik az ismereteinket és hatnak a nyitottságunkra és érzékenységünkre. A művészetek segítenek abban, hogy a konkrétról az absztraktra következtessünk, összetettebben lássuk a világot” – monda el Jozifek Zsófia, a Nyitott Kör Egyesület projekt koordinátora. – „Azok a fiatalok, akik ilyesmiben részt vesznek, sokkal kreatívabb válaszokat adnak az élet kérdéseire, mint mások. Fontos, hogy nem művészeket nevelünk, hanem a művészetekre jellemző alkotó hozzáállást támogatjuk, ami minden tevékenységben hasznos.”

Az esemény minden érdeklődő számára nyitott, a szervezők első sorban pedagógusok, ifjúságsegítők, művésztanárok és kutatók bekapcsolódására számítanak. A szimpóziumon való részvétel ingyenes és belépést biztosít a Nyitott Kör Egyesület Közöd? 2.0 című március 25-i előadására. Az esemény magyar nyelven zajlik, az angol nyelvű előadók mellé fordítókat biztosítanak a szervezők.

További információk:
Jozifek Zsófia – contact@nyitottkor.hu, +36 30 552 5207

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.