csütörtök, április 19, 2018
Civil Hírügynökség

A Krajczáros Alapítvány látogatása Petrozsényben

bojte-170307

Március 3-án Fehérvárról Budapestre, az Aréna Camping és Vendégházba vezetett az út, ahol a cég ügyvezetője, Mészáros Éva várta önkénteseinket. Gyors rakodás után irány – ahogyan ma románul nevezik – Petrosani. A Ford Galaxyba és a rákötött utánfutóba a camping és vendégház vezetője által adományozott matracok, ágyneműk, törülközők lettek bezsúfolva a Zsil völgyében fekvő városka – Jézus Szíve nevet viselő – gyermekotthonának lakói számára.

A fővárosból Arad, Temesvár útvonalon Lugosig már autópályán lehet jó tempóban haladni, majd kissé lelassulva –a Retyezát hóval fedett csúcsai mentén Karánsebest kikerülvén, Hátszeg városon át – az esti órákban érték el a Fehérvártól mintegy 600 km-re lévő céljukat. Megérkezvén a gyerekek közül többen ismerősként köszöntöttek önkénteseinket és segédkeztek az adomány lepakolásában.

E vállalásukkal egy korábbi ígérvényüknek tettek eleget. A közhasznú szervezet munkatársai tavaly november 28-29-én már jártak egy rakománnyal a Hunyad megyében lévő (valaha szebb időket megélt, jelenleg azonban eléggé lepusztult) bányavárosban. Akkor kiegészítő bútorokkal, magyar nyelvű könyvekkel, játékokkal és szintúgy ágybetétekkel, ágyneművel töltötték meg a rakterüket, ám nem sikerült minden felajánlást elvinniük. A mostani alkalommal öröm volt látniuk a helyszínen, hogyan hasznosult az előző szállítmány.

Még előbb, 2016 októberének végén is ellátogattak már e térségbe, amikor Böjte Csaba és gondozottjai a Petrozsénytől nem messze fekvő Vulkán településen lévő temetőbe zarándokoltak és együtt voltak részesei az ottani katonatemetőben megtartott megemlékezésnek. Az I. világháborúban elesett katonák küzdelmeit és helytállását felidéző programot akkor hagyományteremtő szándékkal a térségben folyt harcok során elesett Gillemot Ferenc őrnagy nevét viselő sportprogram zárta.

Útközben áttekintettékt, hogy mivel lehetne a dévai hálózathoz tartozó, ám a szórvány lakta – kevésbé frekventált – térségben a magyarságukért küzdő nevelők munkáját és az otthon lakóinak életét jobbítani. A házban jelenleg is folyó felújításhoz szükség lenne további kiegészítő bútorokra (pl. ruhafogasokra), laminált parkettára, iskolai szemléltető eszközökre, korszerű számítógépekre, flipchart táblára, projektorra, tisztító szerekre.
E célok elérését segítendőn Böjte Csaba az otthon lakóval és nevelőivel közösen 2017. áprilisban adományozói rendezvényt szervez Petrozsényben. A fehérvári székhelyű közhasznú szervezet minden természetes és jogi személy megkeresése iránt nyitott, amelynek keretei között elő lehet segíteni az ottaniak törekvéseit. A kiszállítást az alapítvány rendelkezésére álló járművel meg tudja oldani. További információk kérhetők: krajczaros@t-online.hu és 06-30-9566736

 

Forrás: Krajczáros Alapítvány

Friss műsorok

Comments are closed.