csütörtök, július 19, 2018
Civil Hírügynökség

Közvécéket Budapestre!

2017-06-12 Hírfolyam, Kampány
kozvece-170609

Budapesten alig több mint 80 nyilvános vécé üzemel, vagyis minden huszonötezredik budapestire jut egy közvécé. Ráadásul ezek között csak elenyésző számú illemhely használható ingyenesen és sok vécé nagyon rossz állapotban van. Pedig vécére mindenkinek menni kell – ha szegény, ha gazdag, ha dolgozik, ha munkanélküli, ha ép testű, ha fogyatékos, ha gyerek, ha felnőtt, ha van hol laknia, ha nincs.

A nyilvános vécék hiányának fő oka, hogy ma Magyarországon semmilyen törvény nem kötelezi sem az önkormányzatokat, sem az államot, hogy nyilvános illemhelyeket tartsanak fenn. Pedig nemrég az Alapvető Jogok Biztosa is kimondta, hogy nyilvános vécék hiánya „az emberi méltóság, és a testi-lelki egészséghez való jog sérelme okán valós közegészségügyi veszélyhelyzetet és komoly turisztikai szempontú problémákat is teremthet.” Az ombudsman azt is kimondta, hogy a nyilvános vécék iránti igény annyira „alapvetően emberi és természetes, hogy a biztosítására vonatkozó állami/önkormányzati kötelezettségvállalás és következetes feladat-végrehajtás nem lehet kérdéses.”

Az Alapvető Jogok Biztosa felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítás szükségességét, annak érdekében, hogy törvényi kötelezettséggé váljon a nyilvános illemhelyek működtetésének biztosítása. Emellett felkérte Budapest Főváros főpolgármesterét, hogy a helyzet országos, jogszabályi szinten történő rendezéséig vegye fontolóra a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetésének önként vállalt önkormányzati feladatként való vállalását.

Ezt a petíciót azért indította el A Város Mindenkié csoport és az Utcajogász, hogy alátámasszuk az ombudsman kérését a Fővárosi Önkormányzat és a Belügyminisztérium felé. Követelésünk egyszerű: ingyenes, tiszta és akadálymentes közvécéket szeretnénk Budapesten és az egész országban. Foglalják törvénybe a nyilvános vécék fenntartásának kötelezettségét, Budapest pedig járjon elöl jó példával és létesítsen minimum 200 nyilvános vécét a városban!

A petíciót itt érhető el: https://www.peticiok.com/kozveceket_budapestre

Információk a közvécékért folyó kampányunkról: http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/wc és http://utcajogasz.hu/tag/vece/

A kampány Facebook oldala: https://www.facebook.com/kozveceketbudapestre/

———

A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a lakhatási válságra adott rendszerszintű változások elindítása. Kapcsolat: www.avarosmindenkie.blog.hu, avarosmindenkie@gmail.com, 0670-509-8510 (Dósa Mariann)

Az Utcajogász Egyesület hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereknek nyújt ingyenes jogi segítséget, és küzd a lakhatáshoz való jog érvényesítéséért. Kapcsolat: utcajogasz@gmail.com, http://utcajogasz.hu/, 06703227551 (Kispál Sándor)

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.