szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

A közszféra is spórol a köz számára

sporolunk-160504

Idén tavasszal a GreenDependent Intézet képzést tartott minden, a „Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek” versenybe benevezett önkormányzat/közhivatal számára. Az EU-s projekt keretein belül megrendezett kampányhoz hazánkból idáig 18 középület csatlakozott, mintegy 1900 dolgozóval.

A 2016 márciusa és 2017 februárja között zajló verseny lényege, hogy ez időszak alatt a középületek dolgozói korábbi fogyasztásukhoz mérten minél több energiát takarítsanak meg viselkedésváltozással, valamint minél több energiaspóroláshoz kapcsolódó tevékenységet, figyelemfelhívó kampányt valósítsanak meg munkahelyükön.

A változások motorjai az úgynevezett Munkahelyi EnergiaKözösségek, azaz minden épületben a dolgozók leglelkesebbjeiből alakult kis csapatok. A képzésre elsősorban az EnergiaKözösségek tagjait várták a szervezők, de szabadon részt vehetett az éghajlatváltozás, energiamegtakarítás iránt érdeklődő többi dolgozó is.

A felkészítő képzést mindig egy-egy versenyző épületben tartotta a hazai projektpartner, a GreenDependent Intézet, az ország egész területén összesen tíz helyszínen. Minden épület különböző adottságokkal bír és eltérő szabályokkal, szokásokkal rendelkezik, így egy helyszínbejárással kezdődött a program, amely során a szakértők az energiamegtakarítás szempontjából meghatározó jelenségekre hívták fel a résztvevők figyelmét. Közösen szemrevételezték, hogy az irodákban, a mellékhelyiségekben vagy a teakonyhában mi az, amit már most is jól csinálnak az ott dolgozók, illetve min lehetne még változtatni a hatékonyabb energia megtakarítás érdekében. Voltak olyan lelkes kollégák, akik azon nyomban meg is ragadták az alkalmat, hogy lekapcsoljanak egy lámpát, számítógépet, vagy átállítsanak egy csaptelepet, mérsékeljék a hőfokot a hathatósabb energiaspórolás érdekében.

A GreenDependent Intézet munkatársai fontosnak tartották azt is hangsúlyozni, hogy miért kell az éghajlatváltozás ellen fellépni, és miért is éppen a közszférának szól ez a verseny. Ezen kívül beszéltek a csoportdinamikáról és motivációról, valamint a versenyzők rendelkezésére bocsátott eszközökről (pl. energiafogyasztás-mérő, hőmérséklet- és páratartalom-mérő, kikapcsolásra figyelmeztető matricák, logós bögrék és vászonszatyrok). Az előadások között „pihenésképpen” pedig a résztvevők a helyszínbejáráskor támadt ötleteiket rendszerezték, és csoportmunkában megfogalmazták a majdani feladatokat, ami végül majd egy akciótervet fog eredményezni.

Polgármesterek, önkormányzati referensek és takarítók együtt törték a fejüket, hogyan tudnának energiát spórolni az épületüknek, és fenntarthatóbb jövőt teremteni embertársaiknak, valamint az elkövetkező generációknak. A képzés az első lépést jelentette az egyéves munkában, és a remények szerint 2017 februárjában a verseny végeztével sem lankad majd az igyekezet. A dolgozók ráadásul a képzésen megszerzett tudás nagy részét otthonaikban is alkalmazhatják.

A verseny egy éve alatt a GreenDependent Intézet kéthetente a képzésen elhangzottakon túlmutató energiamegtakarítási tippeket küld, minden alkalommal más-más témában, idáig a zöld csapatépítés, az áramhasználat, és ez utóbbit jobban kibontva a számítógépek, a világítás, a nyomtatás és fénymásolás kerültek terítékre. A tervek között szerepel, hogy a tippeket majd a versenyző épületek által beküldött jó példák és képek színesítik majd. Ezen kívül kaptak a résztvevők kifejezetten a Munkahelyi EnergiaKözösségek számára készült kézikönyvet, valamint rendelkezésükre áll a kampány honlapja, ami folyamatosan frissülő híreket is tartalmaz pl. a nemzetközi versenyzők tapasztalatairól.

A honlapról elérhető továbbá két online eszköz: a „Megtakarítás Kalkulátor”, ami segít nyomon követni épületük aktuális megtakarítását, és a „Kattanj Zöldre”, ami személyre szabott energia megtakarítási tippeket ad a dolgozóknak. Ezeken kívül különböző kérdőíveket, kvízeket és egyéb feladatokat is megosztott a honlapon a GreenDependent Intézet, amelyek segítségével akár háziversenyeket is rendezhetnek a benevezett épületek.

Az összesen tíz Spórolunk@kiloWattal képzés alatt 591 kilogramm szén-dioxid kibocsátásának megfelelő karbon-lábnyom keletkezett, aminek mintegy feléért az utazás volt a felelős. A kibocsátást őshonos gyümölcsfa csemeték ültetésével ellensúlyozzák, s a semlegesítéshez szükséges 30 darab facsemetét a pórszombati Tündérkertből szerzi be a GreenDependent.

A csemetéket a versenyző épületek között osztják szét a szervezők egy játékos megmérettetés keretében, ezzel is erősítve bennük a Spórolunk@kiloWattal energiamegtakarítási kampány üzenetét. A megmérettetés tárgya pedig az úgynevezett alapállapot kérdőívek kitöltése volt. Ezt a kérdőívet a benevezett épületekben dolgozóknak kellett kitölteni, és azt méri fel, hogy a verseny indultával milyen energia megtakarítási gyakorlat zajlott már esetleg az épületekben, valamint, hogy mit gondolnak a dolgozók az energia megtakarításról.
A kitöltés önkéntes és anonim módon történt. A projektben résztvevő kilenc európai országból hazánkban töltötték ki legtöbben a kérdőívet, összesen 670-en, ami a versenyző dolgozók 36 %-át jelenti. Volt olyan 50 fős dolgozói létszám alatti magyar épület, amelynél 100 %-os volt a kitöltési arány, az 50 fő feletti épületek körében az itthoni nyertesnél a dolgozók kerek 80 %-a töltötte ki a projekt sikerének mérése szempontjából értékes információkat tartalmazó kérdőívet.

Magyarországon a Spórolunk@kiloWattal projekt védnöke dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes.

A Spórolunk@kiloWattal programról bővebben itt lehet olvasni: https://sporolunk.org

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.