szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

A közösségi összefogást díjazták

Tihany-181010

Rangos különdíjat nyert Tihany a Communites in Bloom világversenyen. A verseny, melyre hónapokig készült Tihany, az egyik legnagyobb nemzetközi megmérettetés, melyen nagyon szigorú és nagyon összetett szempontrendszer alapján értékelik a településeket.

A mozgalom, melynek legfontosabb célja az, hogy a jövőnk tiszta, virágos, fenntartható, energiatakarékos és környezettudatos legyen. Egy szervezet, mely világszerte több ezer embert mozdít meg és indít el egy „zöld” úton. A neve: Communities in Bloom- virágzó közösségek.

Amikor Tihany Község Önkormányzata ez év tavaszán úgy döntött, hogy elindul ezen a versenyen, a legfontosabb cél az volt, hogy Európán kívül is megmérettessenek. Fontos volt tudni azt, hogy hol tart a település, találják meg, hogy melyek a legnagyobb erősségeik és nézzenek szembe a hiányosságokkal. A Tihany az írországi Birdhill, a kanadai Fogo , az olaszországi Pomaretto és a walesi Usk településekkel volt egy kategóriában.

A több hónapig tartó közös munka eredménye nem maradt el. Tihany a legmagasabb minősítésen belül-mely az úgynevezett „ 5 virág”- bronz fokozatot ért el, és külön méltatták az elért eredményeket a Megújulás Programban. De a legnagyobb elismerést az összefogás kapta: Tihany lett a nyertese a Közösségi Összefogás kategóriának és kiemelt különdíjat nyert a falu érdekében végzett közösségi munka elismeréseként.

A szekértő zsűri két tagja- Berta Briggs és Karin Rindal – így értékelte a tihanyi tapasztalatokat: “Tihanyban néhány évvel ezelőtt a polgármester és a képviselőtestület rájött, hogy radikális változásokat kell tenniük annak érdekében, hogy a település új lendületet kapjon, és a közösségük újjászülessen. A tihanyi lakosok számára közösségi fórumokat szerveztek, ahol szakemberek segítségével stratégiai tervek dolgoztak ki, részletes cselekvési terveket és ütemterveket készítettek. Ahogy a terv kibontakozott és megvalósultak a célkitűzések, a település kiemelkedő turisztikai célpontja lett szépségének, történelmének, fesztiváljainak és varázsának köszönhetően. Azáltal, hogy konszenzust teremtettek és a közösséget aktívan bevonták a döntési folyamatba, Tihany más magyarországi városok modelljévé vált, és számos elismerést kapott, köztük a tekintélyes európai falumegújítási díjat is.”

A díjat Varró János alpolgármester vette át a Communities in Bloom 2018-as Nemzetközi Szimpózium és Díjátadó ünnepségsorozatán a kanadai a Strathcona Countyban, Alberta-ban. Mint köszönőbeszédében elmondta, Tihany rengeteg tapasztalatot szerzett az itt töltött idő alatt, ezeket a tapasztalatokat kell majd a gyakorlatba is átültetni, annak érdekében, hogy még sikeresebb legyen a település.

A négy napos szimpózium során a résztvevők nem csak a helyi jó példákat tekinthették meg, hanem tapasztalatokat cserélhettek, megismerkedhettek egymás eredményeivel, de szó esett nagyon sok gyakorlati kérdésről is. Nagy sikert aratott a résztvevők körében a Tihanyról vetített imázsfilm, mint ahogy magas áron keltek el a település által felajánlott ajándéktárgyak is a Communities in Bloom rendezvényein hagyományos aukción, melynek bevételét minden évben jótékonysági célokra ajánlják fel.

Raymond Carriere, a CIB létrehozója és vezetője a tihanyi delegáció tagjaival beszélgetve elmondta: úgy tekint a településre, mint egyfajta nagykövetre. A Tihany által elért kimagasló eredmény, a jó tapasztalatok segítségével a település ösztönző erő lehet a többi magyarországi város, falu számára, egyrészt, hogy tegyenek meg mindent a környezet megóvása, szépítése érdekében, másrészt, hogy más települések is részt vegyenek ebben a rangos megmérettetésben.

 

Forrás: onkormanyzat.mti.hu

Friss műsorok

Comments are closed.