vasárnap, március 18, 2018
Civil Hírügynökség

Közösségi beszélgetésekhez témaindító a Sorsfordító

sorsfordito-171109

Egy lelkes alkotócsapat nevében szeretném figyelmükbe ajánlani érzékenyítő célú, közösségi beszélgetésekhez készített témaindító kisfilmünket, a Sorsfordítót, melynek széleskörű megismertetéséhez, internetes oldalakon történő megosztásokhoz, együttműködő partnereket, támogatókat keresünk.

A megvalósításához egy 11 éves, autizmus spektrumzavarral élő kisfiú, Olivér anyukájaként fogtam hozzá Dicső Dániel rendező (Romance.com – Molnár Piroska, Jordán Tamás; Irma te édes – Balázsovits Edit, Tóth Enikő, Józan László) segítségével. Szakmai partnerként az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) is felajánlotta támogatását.

A Sorsfordító kisfilmben egy autista és egy mozgássérült kisfiú fiktív történetén keresztül szembesülhetünk a tizenéves autista fiú, Jancsi sajátos világával, elfogadás iránti vágyával és iskolai közösségével.

A néző felismerheti az autizmus-spektrumzavarra jellemző, szokásostól eltérő, furcsa gondolkodásmódot, érzékelést, miközben szembesülhet a mássággal élők felé megnyilvánuló sokszor közömbös, de inkább kirekesztő emberi magatartással.

A történet által felismerhetővé válnak azok a gyerekek, akikről ha nem is tudjuk az okát, de naponta tapasztalhatjuk nehezebb boldogulásukat a közösségekben és a világban.
Egy képzeletbeli tükörben az autisták furcsa világa mellett megláthatjuk önmagunkat, a nem megfelelő hozzáállásunkat is, de a felismeréssel esélyt adhatunk a változtatásra, hogy a jövőben egy mindannyiunknak megfelelő és értékes emberi tulajdonságokkal teli képet tükrözzön vissza a valóság is.

A kisfilmről bővebben az alábbi linkeken lehet információkat találni:
http://www.sorsforditofilm.hu/
http://novumtv.hu/adasaink/2016-06-04

A Sorsfordító a gyerekközösségek számára furcsa autista kortársak könnyebb megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító kisfilm. A képi megjelenítés és hanghatások a gyerekek részére is érzékletesebben, érthetőbben teszik láthatóvá a furcsa viselkedés mögött meghúzódó okokat, egy elsőre “láthatatlan” problémát, fogyatékosságot.

Azt gondoljuk, hogy a történet megtekintésével a téma befogadhatóbbá válik a számukra és személyes élményeiket, kérdéseiket is könnyebben megfogalmazhatják, beszélgetnek róla. A kisfilm vetítését követő érzékenyítő beszélgetéshez ajánljuk a honlapunk „Érzékenyítés” menüjében található útmutató jegyzetet.

Magyarországon jelenleg nincs más hasonló érzékenyítő jellegű és témájú kisfilmes alkotás.
A kisfilmet 2016. április 2-án, az Autizmus Világnapján, az AOSZ programajánlatában szerepelve mutattuk be a budapesti Premier Kultcaféban. A vetítést követően mindenki számára elérhetővé tettük a Sorsfordító film Youtube csatornáján, megosztottuk Facebook-oldalunkon a linkjét.

https://www.facebook.com/sorsforditofilm/?fref=ts

A bemutató óta eltelt másfél évben egyre több iskolai érzékenyítő projektnaphoz, vagy szemléletformáló foglalkozáshoz használják fel országszerte.

Az október végén Budapesten megrendezett, III. Magyar Speciális Független Filmszemle gyógypedagógus és filmes szakembereiből álló zsűrije az “Együtt” közösségi nagydíjat ítélte oda közösségi empátianövelő és szemléletformáló erejéért.
https://indavideo.hu/video/specialis_filmszemle

Kezdeményezésünk célja, hogy minél több iskolában, gyerekközösségben tartsanak a témában érintett szülők, animátorok, szakemberek vagy pedagógusok közreműködésével érzékenyítő célú filmvetítéseket és beszélgetéseket, illetve igényeljenek érzékenyítő foglalkozásokat az AOSZ-nál és egyéb helyi illetékes szervezetek animátorainál. Így teremthessünk közösen valódi esélyt az autista – de más beilleszkedési problémákkal küzdő – gyerekeknek is a közösségekben való boldoguláshoz, elfogadáshoz, a mindenki számára alapvetően fontos, elfogadható együttéléshez.

Úgy gondoljuk, hogy nagyon aktuális és égetően fontos ma Magyarországon a gyerekközösségek szemléletének formálása, az empatikus képességek fejlesztése a különböző egészségügyi vagy szociális okból segítségre szoruló kortársak támogatásának, közösségi beilleszkedésének elősegítése érdekében.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.