kedd, október 23, 2018
Civil Hírügynökség

Közösségi beszélgetésekhez témaindító a Sorsfordító

sorsfordito-171109

Egy lelkes alkotócsapat nevében szeretném figyelmükbe ajánlani érzékenyítő célú, közösségi beszélgetésekhez készített témaindító kisfilmünket, a Sorsfordítót, melynek széleskörű megismertetéséhez, internetes oldalakon történő megosztásokhoz, együttműködő partnereket, támogatókat keresünk.

A megvalósításához egy 11 éves, autizmus spektrumzavarral élő kisfiú, Olivér anyukájaként fogtam hozzá Dicső Dániel rendező (Romance.com – Molnár Piroska, Jordán Tamás; Irma te édes – Balázsovits Edit, Tóth Enikő, Józan László) segítségével. Szakmai partnerként az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) is felajánlotta támogatását.

A Sorsfordító kisfilmben egy autista és egy mozgássérült kisfiú fiktív történetén keresztül szembesülhetünk a tizenéves autista fiú, Jancsi sajátos világával, elfogadás iránti vágyával és iskolai közösségével.

A néző felismerheti az autizmus-spektrumzavarra jellemző, szokásostól eltérő, furcsa gondolkodásmódot, érzékelést, miközben szembesülhet a mássággal élők felé megnyilvánuló sokszor közömbös, de inkább kirekesztő emberi magatartással.

A történet által felismerhetővé válnak azok a gyerekek, akikről ha nem is tudjuk az okát, de naponta tapasztalhatjuk nehezebb boldogulásukat a közösségekben és a világban.
Egy képzeletbeli tükörben az autisták furcsa világa mellett megláthatjuk önmagunkat, a nem megfelelő hozzáállásunkat is, de a felismeréssel esélyt adhatunk a változtatásra, hogy a jövőben egy mindannyiunknak megfelelő és értékes emberi tulajdonságokkal teli képet tükrözzön vissza a valóság is.

A kisfilmről bővebben az alábbi linkeken lehet információkat találni:
http://www.sorsforditofilm.hu/
http://novumtv.hu/adasaink/2016-06-04

A Sorsfordító a gyerekközösségek számára furcsa autista kortársak könnyebb megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító kisfilm. A képi megjelenítés és hanghatások a gyerekek részére is érzékletesebben, érthetőbben teszik láthatóvá a furcsa viselkedés mögött meghúzódó okokat, egy elsőre “láthatatlan” problémát, fogyatékosságot.

Azt gondoljuk, hogy a történet megtekintésével a téma befogadhatóbbá válik a számukra és személyes élményeiket, kérdéseiket is könnyebben megfogalmazhatják, beszélgetnek róla. A kisfilm vetítését követő érzékenyítő beszélgetéshez ajánljuk a honlapunk „Érzékenyítés” menüjében található útmutató jegyzetet.

Magyarországon jelenleg nincs más hasonló érzékenyítő jellegű és témájú kisfilmes alkotás.
A kisfilmet 2016. április 2-án, az Autizmus Világnapján, az AOSZ programajánlatában szerepelve mutattuk be a budapesti Premier Kultcaféban. A vetítést követően mindenki számára elérhetővé tettük a Sorsfordító film Youtube csatornáján, megosztottuk Facebook-oldalunkon a linkjét.

https://www.facebook.com/sorsforditofilm/?fref=ts

A bemutató óta eltelt másfél évben egyre több iskolai érzékenyítő projektnaphoz, vagy szemléletformáló foglalkozáshoz használják fel országszerte.

Az október végén Budapesten megrendezett, III. Magyar Speciális Független Filmszemle gyógypedagógus és filmes szakembereiből álló zsűrije az “Együtt” közösségi nagydíjat ítélte oda közösségi empátianövelő és szemléletformáló erejéért.
https://indavideo.hu/video/specialis_filmszemle

Kezdeményezésünk célja, hogy minél több iskolában, gyerekközösségben tartsanak a témában érintett szülők, animátorok, szakemberek vagy pedagógusok közreműködésével érzékenyítő célú filmvetítéseket és beszélgetéseket, illetve igényeljenek érzékenyítő foglalkozásokat az AOSZ-nál és egyéb helyi illetékes szervezetek animátorainál. Így teremthessünk közösen valódi esélyt az autista – de más beilleszkedési problémákkal küzdő – gyerekeknek is a közösségekben való boldoguláshoz, elfogadáshoz, a mindenki számára alapvetően fontos, elfogadható együttéléshez.

Úgy gondoljuk, hogy nagyon aktuális és égetően fontos ma Magyarországon a gyerekközösségek szemléletének formálása, az empatikus képességek fejlesztése a különböző egészségügyi vagy szociális okból segítségre szoruló kortársak támogatásának, közösségi beilleszkedésének elősegítése érdekében.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.