szerda, július 17, 2019
Civil Hírügynökség

Közös kötelezettségvállalás a körkörös gazdaságra

henkelMuanyag-190118

A Henkel alapító tagja az új globális “Szövetség a Műanyag Hulladékok Megszüntetésére” mozgalomnak.

A globális kihívásokhoz globális megoldások szükségesek – ez az oka annak, hogy közel 30 műanyag és fogyasztási cikk gyártó vállalat elindította az új „Szövetség a Műanyag Hulladékok Megszüntetésére” (AEPW) szervezetet. A Szövetség nagyszabású megoldásokat fog kidolgozni és bevezetni, hogy minimalizálja és kezelje a műanyag hulladékokat. A használt műanyagok megoldásai révén ez lehetővé teszi a körkörös gazdaság megvalósítását. A fenntarthatóság érdekében tett jelenlegi erőfeszítésekre és a körkörös gazdaság melletti elkötelezettségre építve, a Henkel az egyik alapító tagként csatlakozott a Szövetséghez.

„Globális fogyasztási cikk gyártó és ipari vállalatként, a Henkel hozzá kíván járulni a műanyag hulladékok megszüntetéséhez. Fenntartható megoldások kidolgozása erre a kihívásra csak úgy lehetséges, ha az egész értéklánc összefog és együttműködik: szállítók, kereskedelmi partnerek, fogyasztók és a szervezetektől a kormányzatokig mindenki” – nyilatkozta Hans Van Bylen, a Henkel igazgatóságának elnöke, a Német Vegyipari Szövetség (VCI) elnöke.

Elkötelezettség az műanyag értéklánc egészén

A Szövetség több mint 1 milliárd USD kötelezettséget vállalt azzal a céllal, hogy a következő öt év során 1,5 milliárd USD befektetést végez a műanyag hulladékok eltávolítására a környezetből. A vegyszer- és műanyaggyártók, a fogyasztási cikkek gyártói, a forgalmazók, a feldolgozók és a hulladékgazdálkodási vállalatok sokféle vállalatot képviselnek, amelyek műanyagot készítenek, használnak, árusítanak, feldolgoznak, gyűjtenek és újrahasznosítanak. A Szövetség stratégiai partnerként együttműködik a „Világ Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért” (World Business Council for Sustainable Development) szervezettel, mint alapító taggal.

A globális Szövetség célja, hogy előmozdítsa a megoldásokat, különösen az óceánban lévő műanyag hulladékok eltávolítására. Ezért kidolgozza és végrehajtja a Szövetség által támogatott projekteket más egyedi, vállalatok által irányított beruházásokkal együtt, amelyek négy kulcsfontosságú területen fokozzák a fejlődést:

 Infrastruktúra fejlesztése a hulladék gyűjtésére, kezelésére és az újrafeldolgozás fokozására.
 Innováció az új műanyagok újrahasznosítási technológiáinak támogatására és nagyságrendjének növelésére, amelyek megkönnyítik a műanyagok újrahasznosítását és kiaknázását, valamint érték létrehozását minden elhasznált műanyagból.
 Oktatás és együttműködés a kormányok, vállalatok és közösségek részéről, hogy előmozdítsák a cselekvést.
 Összegyűjtés a környezetben lévő műanyag hulladékok koncentrált területein, különösen a nagyobb hulladék elvezető csatornákban, mint a folyók, amelyek a szárazföldi műanyag hulladékot a tengerbe hordják.

A Henkel fenntartható csomagolási erőfeszítéseinek fokozása

„Úgy döntöttünk, hogy a Szövetség alapító tagja leszünk, és ez megerősíti elkötelezettségünket a műanyag értéklánc körkörös gazdaságának elősegítésére, ahogy azt stratégiánk és a fenntartható csomagolásra törekvő ambiciózus céljaink is demonstrálják” – mondta Hans Van Bylen.

2025-re a Henkel csomagoló anyagainak 100 százaléka újrahasznosítható, újrahasználható vagy komposztálható lesz*. Egyidejűleg Európában a Henkel fogyasztási cikkek csomagoló anyagainak 35%-a újrahasznosított műanyagot fog tartalmazni. A Henkel átfogó megközelítést követ, hogy a fejlődést a műanyag értéklánc körkörös gazdasága felé terelje.
(*Kivéve a ragasztó termékek, amelyeknél a termék maradéka befolyásolhatja az újrahasznosítást.)

A Henkel felvállalt több, iparágak közötti kezdeményezést, hogy a csomagolás fejlesztését fokozza és olyan hatékony megoldásokat találjon, amelyek széles körben alkalmazhatók. A vállalat tagja az Új Műanyag Gazdálkodás (NPEC) kezdeményezésnek, amelyet az Ellen MacArthur alapítvány vezet, és amely a legfontosabb érdekelt feleket fogja össze, hogy újratervezzék a műanyagok jövőjét. Az NPEC célja egy mozgalom kiépítése a körkörös gazdaság elvét követő műanyagrendszer irányába.

Amikor fenntarthatóbb megoldásokat fejleszt ki a termékek csomagolására, a Henkel szorosan együttműködik az értékláncon lévő partnereivel. A saját fejlesztések mellett, a Henkel nemrég 5 millió angol fontot fektetett be egy tőkealapba a körkörös gazdasági tőkéből, hogy még jobban előre lendítse a körkörös gazdaságot.

A Henkel támogatja a különböző szervezeteket és kezdeményezéseket, amelyek fejlesztik az újrahasznosítási infrastruktúrát, hogy lehetővé váljon a körkörös gazdálkodás. A Plastic Bank 2017 óta a Henkel fontos stratégiai partnere. A szociális vállalkozás megoldásokat kínál a műanyag hulladékok környezeti problémáira és a szegénység, valamint a munkalehetőségek hiánya miatti szociális gondokra is. A helyi közösségek visszaválthatják az általuk összegyűjtött műanyag hulladékokat, cserébe pénzt, árut, vagy szolgáltatást kaphatnak. Ily módon érték lesz a műanyag, és nem a vízi utakban vagy az óceánokban köt ki. A Henkel már sikeresen integrálta ezt az úgynevezett „szociális műanyagot” egyes kiválasztott csomagolásaiba.

A fenntartható csomagolás irányába történő fejlődés csak akkor lehetséges, ha az érintett felek a csomagolási értéklánc valamennyi szakaszán együttműködnek. Ez az oka annak, hogy a Henkel is kezdeményezéseket indít, amelyek növelik a felhasználók és fogyasztók tudatosságát az olyan erőforrások felelősségteljes használatáról, mint például a műanyag, hogy a műanyagokat is körkörös gazdálkodással kezelhessük. Ezért a vállalat azt a célt tűzte ki magának, hogy a több mint 1 milliárd fogyasztót érjen el az újrahasznosításról szóló információkkal.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.