szerda, február 21, 2018
Civil Hírügynökség

Közös érdek a lámpahulladék szelektív gyűjtése

egok-fenycsovek-170719

A tavalyihoz hasonlóan, több mint 600 tonna fényforrás begyűjtését tervezi idén a Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., a számítások szerint már elérték a kétmilliomodik darabot – mondta Kovács Béla, a kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón, Budapesten. A begyűjtendő mennyiség az értékesített fényforrások 60 százalékát teszi ki.

Kovács Béla a Közös érdek a lámpahulladék szelektív gyűjtése országos kampány megnyitóján Nagy Jánossal, az Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Világítástechnikai Társaságának elnökével jelképesen elhelyezte az idei kétmilliomodik fényforrást a gyűjtőkonténerben.

Kovács Béla ismertette: a fényforrás 99 százaléka higanytartalmú veszélyes hulladék, szelektív gyűjtése 2006-tól 2011-ig folyamatosan nőtt, 2011-re elérte a 600 tonnát. A 2008-as világválság Magyarországon a világítástechnika ágazatot 2012-ben érte el, akkor a gyűjtött mennyiség az értékesítés visszaesése miatt 500 tonnára csökkent – tette hozzá. Kifejtette: az energiatakarékos fényforrások értékesítése a válságot követően visszaesett évi ezer tonnára, míg a válság előtt több mint 1400 tonna – közel 10 millió darab – volt. Az értékesített mennyiség 2012 óta ezer tonna körül stagnál, mivel csökken a fényforrások súlya és nő az élettartalma.

A társaság azt tervezi, hogy az értékesített fényforrások visszagyűjtésének aránya 2019-re eléri a 70-80 százalékot – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy a fényforrások 85 százalékban újrahasznosíthatók, szelektív gyűjtésükre 14 ezer gyűjtőpont, 20 ezer gyűjtőedény áll rendelkezésre, 23 begyűjtő társaság működik. A kft. a hosszú távú tervezés és a fenntarthatóság jegyében 193 gyártóval van kapcsolatban.

A világítástechnikai hulladékok gyűjtését végző cég az országos kampányban a fényforrások szelektív gyűjtésére hívja fel a figyelmet, a programot a leglátogatottabb 700 gyűjtőponton népszerűsítik plakátkihelyezéssel és szórólapozással, illetve gyárlátogatást szerveznek középiskolásoknak a mezőkovácsházi feldolgozó üzembe.

A társaság árbevétele tavaly 479 millió forint volt, az azt megelőző évben pedig 436 millió forint, 4 állandó alkalmazottja van.

 

Forrás: mti.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.