péntek, április 20, 2018
Civil Hírügynökség

Komposztáljunk közösen

komposzt_160703

Jelentkezzen a Fővárosi Komposztálási Programra! A fővárosban több, mint egy évtizede zajlanak lakossági komposztálási programok. Most a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház, családiház, óvoda és iskola juthat komposztálóedényekhez.

A budapesti háztartásokban évente, hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szervesanyag keletkezik. Ennek a mennyiségnek az elszállításához egy körülbelül 180 km hosszú, hozzávetőleg a Budapest-Miskolc távolságnak megfelelő, képzeletbeli vasúti szerelvényre lenne szükség. Mindez azért is megdöbbentő, mert ahelyett, hogy a hulladéklerakóba, hulladékégetőbe száműzzük ezeket a szerves anyagokat, a belőlük keletkező humusz a kertek, parkok talaját létfontosságú tápanyagokkal gazdagíthatná.

A termőtalajok pusztulása világjelenség, melynek számtalan, riasztó következménye van. Az egyik, hogy a műtrágyahasználatra átnyergelt nagyüzemi, intenzív mezőgazdálkodásból kikerülő élelmiszereink tápanyaghiánya mára már elérte a kritikus szintet. Például egyetlen 1950-ben leszüretelt alma még annyi C-vitamint tartalmazott, mint manapság 100 darab, vagyis egy ládányi mennyiség. A legfőbb ok, a termőföldek szervesanyag-hiánya. A program célja a háztatásokban és a kertekben, udvarokon keletkező “zöldjavak” humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba).

Jelentkezés és további részletek itt: http://www.szike.eu/2-uncategorised/46-komposztalni-a-tarsashazakban-is-lehet

 

Forrás: SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.